Restorative yoga

Restorative yoga και τα πολλαπλά οφέλη της

Πάρτε λίγη απόσταση από την ξέφρενη δραστηριότητα της καθημερινής ζωής και στραφείτε προς τα μέσα. Μεταξύ πολλών πραγμάτων, η Restorative yoga ή γιόγκα αποκατάστασης, μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα.

Η Restorative yoga συνδυάζει τις πρακτικές της Yoga, για να δημιουργήσει μια σύγχρονη ολιστική προσέγγιση γύρω από την ευεξία του ατόμου, με στόχο την πρόληψη τραυματισμών και την αποκατάσταση.

Η Restorative yoga, είναι μια πρακτική που οδηγεί τον ασκούμενο σε μια πιο θεραπευτική εμπειρία. Επίσης προσφέρει μια σειρά από οφέλη, που συχνά επισκιάζονται από τη δημοτικότητα των πιο δυναμικών στυλ γιόγκα.

Σε μια πρακτική Restorative yoga,  συχνά χρησιμοποιείται εξοπλισμός και βοηθήματα όπως μαξιλάρια, bolsters, zafus, blocks, ιμάντες.  Έτσι  διευκολύνεται η παρατεταμένη παραμονή σε  μερικές απλές πόζες, ώστε να επιτευχθεί ένα βαθύ επίπεδο χαλάρωσης.

Αλλά τι ακριβώς κάνει αυτό το στυλ της γιόγκα μοναδικό; Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη που έχει να προσφέρει η restorative yoga.

Κατεβάζει τους ρυθμούς μιας έντονης καθημερινότητας

Η Restorative yoga είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποσυνδεθείτε  από το στρες της καθημερινής ζωής. Προσφέρει μια ευχάριστη ανάπαυλα από την ένταση της καθημερινότητας και βοηθά στην προετοιμασία του μυαλού και του σώματος για την πρακτική του διαλογισμού και την αύξηση της επίγνωσης. Προχωρώντας αργά μέσα στην πόζα, μπορείτε να εξερευνήσετε το μυαλό και το σώμα σας σε ένα σταθερό και φυσικό ρυθμό.

Καταπραΰνει  το νευρικό σύστημα

Ο πιο αργός ρυθμός και η βαθιά αναπνοή  σε ένα μάθημα Restorative yoga ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα από την πρώτη κιόλας πόζα.  Αυτή η ενεργοποίηση βοηθά να μετριαστούν οι επιπτώσεις του άγχους που μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία και την ευημερία σας. Η συνολική κατευναστική επίδραση στο νευρικό σύστημα, θέτει ένα βαθιά χαλαρωτικό τόνο στο μάθημα και ανακουφίζει το μυαλό και το σώμα σας, ακόμα και σε κυτταρικό επίπεδο.

Ενισχύει και προάγει τη συνειδητότητα

Η Restorative yoga θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται και γιόγκα της παρατήρησης,  λόγω της διευρυμένης ευαισθητοποίησης του εαυτού και του σώματος, που έρχεται μέσα από την πρακτική. Οι πιο αργές κινήσεις καλλιεργούν χώρο για μια βαθύτερη εμπειρία της κάθε πόζας και της αναπνοής. Η επίγνωση των σωματικών αισθήσεων, οι σκέψεις ή τα συναισθήματα που προκύπτουν, οι ήχοι στο περιβάλλον, μπορούν να αποκτήσουν μια πολύ βαθύτερη σημασία στο μάθημα της Restorative yoga. Με απλά λόγια, είστε σε θέση να παρατηρήσετε και να νιώσετε περισσότερο τον κόσμο μέσω της εμπειρίας της πρακτικής αυτής.

Προωθεί την υπέρβαση

Πολλές μορφές της Hatha Yoga θεωρούνται πρόδρομος για εκτεταμένες περιόδους διαλογισμού. Μέσα από την πρακτική, οι μύες, οι αρθρώσεις και τα ενεργειακά κέντρα εκπαιδεύονται. Έτσι, ο ασκούμενος διευκολύνεται στο να έχει μια βαθύτερη και πιο άνετη εμπειρία διαλογισμού. Ωστόσο, η πρακτική της Restorative yoga από μόνη της, συχνά οδηγεί σε μια υπερβατική εμπειρία, όπου ο ασκούμενος νιώθει μια βαθιά ενότητα σε οικουμενικό επίπεδο συνείδησης. Κάθε πόζα και κάθε αναπνοή, χρησιμεύει στο να σας οδηγήσει πιο ψηλά στη σκάλα της ευαισθητοποίησης. Καθώς η πρακτική εκτυλίσσεται, το όχημα της γιόγκα, σας βοηθά να αποκτήσετε μεγαλύτερη ενσυνειδητότητα, να αφυπνιστείτε και να ανακαλύψετε το θείο μέσα σας.

Καλλιεργεί την αυξημένη ευαισθητοποίηση του σώματος

Ο άνετος και αργός ρυθμός της Restorative yoga, ανοίγει την πόρτα σε μια βαθύτερη κατανόηση του σώματός σας. Σας επιτρέπει να νιώσετε πραγματικά  τι σημαίνει να είστε ένα πνευματικό ον που έχει μια ανθρώπινη εμπειρία. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν οικειότητα με το σώμα τους. Μέσω μιας Restorative πρακτικής γιόγκα ωστόσο, αυτή η οικειότητα μπορεί να διερευνηθεί και να επιτευχθεί. Μια βαθύτερη αίσθηση αγάπης προς τον εαυτό και αυταποδοχής μπορεί να αναδυθεί.

Αυξάνει την αυτογνωσία και την ενδοσκόπηση

Οι χαμηλοί, αργοί ρυθμοί μιας τάξης γιόγκα αποκατάστασης, συχνά σας βοηθούν να τραβήξετε την προσοχή σας προς τα μέσα. Μακριά από εξωτερικές εκδηλώσεις και καταστάσεις. Με την επίγνωση σας να κατευθύνεται προς τα μέσα, η πρακτική γίνεται ένα καταφύγιο για το μυαλό και το πνεύμα. Από εκεί, μπορείτε να ρίξετε μια βαθύτερη ματιά στο ποιος είστε, τι θέλετε, και πώς μπορείτε να υπηρετήσετε τον κόσμο. Η Restorative γιόγκα μας ανοίγει σε νέα επίπεδα αυτοδιερεύνησης και διαλογισμού, επιτρέποντας στο μέσα μας να λάμψει.

Mindfulness

Mindfulness: νέα χρονιά με νέες συνήθειες

To mindfulness (ενσυνειδητότητα) είναι το κλειδί για να αλλάξουμε οριστικά συνήθειες.

Εσείς θέτετε προθέσεις στην αρχή της χρονιάς; Πώς λειτουργεί σε σας αυτό;

Η νέα χρονιά δείχνει να είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσουμε από την αρχή. Το να θέσουμε στόχο να αλλάξουμε τις παλιές συνήθειες που δε μας εξυπηρετούν πια και να υιοθετήσουμε καινούριες και πιο υγιείς, είναι μια πρακτική που αξίζει τον κόπο. Διαπιστώνουμε όμως, ότι αυτό τις περισσότερες φορές, δεν είναι τόσο εύκολο  όσο νομίζουμε. Οι συνήθειες είναι ισχυρές. Οι επαναλαμβανόμενες πράξεις και σκέψεις καταγράφονται και αποθηκεύονται στο σώμα και στο μυαλό μας. Όσο πιο πολύ τις επαναλαμβάνουμε, τόσο πιο ασυνείδητες γίνονται. Οι συνήθειες αποτελούν το 50% περίπου όσων κάνουμε κάθε μέρα.

Οι περισσότερες καθημερινές συνήθειες, μας είναι αρκετά χρήσιμες. Για παράδειγμα το να κλειδώνουμε όταν φεύγουμε από το σπίτι, το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά το φαγητό, το να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας ή το να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είμαστε στην ώρα μας στα ραντεβού μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες συνήθειες που δεν είναι τόσο χρήσιμες και που μπορεί να είναι από απλά ενοχλητικές, όπως η συνήθεια να τρώμε τα νύχια μας, έως και καταστροφικές ή απειλητικές για την υγεία τη δική μας και των άλλων (συνήθειες όπως η υπερκατανάλωση φαγητού, αλκοόλ, τσιγάρου).

Συχνά επιλέγουμε την αρχή της νέας χρονιάς για να θέσουμε νέους στόχους και προθέσεις. Παρόλο που οι παλιές, υπάρχουσες συνήθειες έχουν αρκετή ορμή και δυναμική, υπάρχουν εργαλεία διαθέσιμα σε όλους μας, που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαγκιστρωθούμε από τα «καλοφορεμένα» μοτίβα. Κατά την άποψή μας, το πιο ισχυρό εργαλείο είναι η συνειδητότητα (mindfulness).

Η δύναμη της επιλογής

Λίγες στιγμές διαλογισμού αρκούν για να καταλάβουμε ότι το μυαλό μας χάνεται σε σκέψεις, ονειροπoλήσεις, υποθετικά σενάρια και συναισθηματικά δράματα κατά το 99,99 % του χρόνου. Μετά δε θέλει πολύ για να καταλάβουμε ότι το 99,99% του υλικού των σκέψεων μας, είναι το ίδιο ανακυκλωμένο υλικό, που επαναλαμβάνεται συνέχεια. Αυτή είναι η δύναμη της συνήθειας.

Καθώς ξεκινάμε να μπαίνουμε σε μια διαδικασία να αρχίζουμε να αποκωδικοποιούμε τα ασυνείδητα μοτίβα των σκέψεων μας και των αντιδράσεών μας, μπορούμε στην πορεία σιγά σιγά να αρχίσουμε να τα αναγνωρίζουμε όλο και νωρίτερα. Αυτό μας βοηθά να σταματάμε να “ταΐζουμε “ τα γνωστά μοτίβα πριν να μας κατακλύσουν και πριν δημιουργήσουν ανθυγιεινές αντιδράσεις και συνήθειες. Καθώς σταματάμε να “ταΐζουμε” τις συνήθειές μας, ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει πολύς χώρος για νέα δημιουργική ενέργεια.

Η δύναμη της συνειδητότητας (mindfulness) μας δίνει επιλογή. Οι συνήθειές μας είναι ως επί το πλείστον ασυνείδητες, γι΄αυτό μας φαίνονται απόλυτα φυσιολογικές. Η συνειδητότητα όμως, μας δίνει την ευκαιρία να κατεβάσουμε ταχύτητα και να παρατηρήσουμε τις σκέψεις και τις πράξεις στις οποίες επενδύουμε. Όταν παρατηρήσουμε τις σκέψεις μας- και τη δύναμη που έχουν αυτές στις πράξεις μας – τότε θα έχουμε την επιλογή για το αν θα συνεχίσουμε να τις “τρέφουμε” ή αν θα σταματήσουμε να τους δίνουμε την ενέργειά μας.

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) και οι προθέσεις για τη νέα χρονιά

Οι περισσότερες βαθιά ριζωμένες συνήθειες, προκύπτουν από συνήθειες επιθυμίας ή αποστροφής. Για παράδειγμα, αν θέλουμε  να σταματήσουμε να τρώμε βουλιμικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε την ενέργεια της επιθυμίας που κρύβεται κάτω από αυτή τη συνήθεια.

Ας υποθέσουμε πως έχετε μια ξαφνική έντονη επιθυμία να φάτε γλυκό. Όταν σταματήσετε κι αναγνωρίσετε τη βασική ρίζα της ενέργειας αυτής της επιθυμίας και απλά μείνετε με αυτή την ενέργεια, θα την παρατηρήσετε να έρχεται και να φεύγει. Είναι απλά μια επιθυμία. Δε χρειάζεται να κάνετε κάτι γι’ αυτή την επιθυμία.

Αν θέλετε να σταματήσετε μια συνήθεια, παρατηρήστε την ενέργεια της. Όταν αρχίσετε να το παρατηρείτε αυτό, αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τις ενέργειες πίσω από τις επιθυμίες. Επίσης αρχίζετε να είστε πιο συνδεδεμένοι με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Έτσι είναι πιο πιθανό να αρχίσετε να κάνετε συνειδητές επιλογές και λιγότερο πιθανό να ενεργείτε εις βάρος σας.

Η συνειδητότητα είναι μια τέχνη που χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί. Βοηθάει όμως πολύ το να θυμόσαστε να είστε επιεικείς με τη διαδικασία αυτή και τον εαυτό σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να παίρνετε λίγη ώρα κάθε μέρα, 5 λεπτά με 1 ώρα. Απλά να κάθεστε σε μια ήρεμη γωνιά του σπιτιού σας και να παρατηρείτε τις σκέψεις σας.

Όταν ξεκινήσουν οι σκέψεις- και θα ξεκινήσουν- δε χρειάζεται να κάνετε κάτι με αυτές. Ακόμα και το να ενδώσετε σε αυτές, το να τις κρίνετε ή το να προσπαθήσετε να τις απωθήσετε τους δίνει ενέργεια. Απλά παρατηρήστε. Να ξέρετε ότι το να σκεφτόμαστε είναι κάτι που συμβαίνει. Κάποιες μέρες οι σκέψεις θα είναι πολλές και ανεξέλεγκτες, κάποιες άλλες ο νους θα είναι πιο ήσυχος. Με τον καιρό οι συνήθειές μας αλλάζουν. Να είστε υπομονετικοί.

Συμβουλές για να μείνετε σταθεροί στις προθέσεις σας

Η συνήθεια της συνειδητότητας (mindfulness) παίρνει χρόνια. Αλλά τι μπορείτε να κάνετε άμεσα για να βοηθήσετε τις προθέσεις σας να γίνουν συνήθειες;

Εδώ είναι μερικές προτάσεις:
  • Να είστε ακριβείς. Είτε η πρόθεσή σας είναι να χάσετε βάρος, είτε να αρχίσετε να κάνετε διαλογισμό, κάντε εικόνα τη συγκεκριμένη κατάσταση που θέλετε να καλλιεργήσετε.
  • Μετά- κι αυτό είναι πραγματικά σημαντικό- σκεφτείτε μια ενέργεια/πράξη που θα βοηθήσει στην επίτευξη της πρόθεσής σας. Πάλι, να είστε ακριβείς.

Δείτε ένα παράδειγμα: ας πούμε ότι θέλετε να ξεκινήσετε να κάνετε πρακτική στο διαλογισμό.

  1. Προσδιορίστε πόσο χρόνο θα θέλατε να ξοδεύετε κάθε μέρα. Λάβετε υπόψη σας τι είναι εφικτό σύμφωνα με το πρόγραμμά σας, τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές σας δεσμεύσεις.
  2. Βρείτε ένα σημείο στο σπίτι σας όπου θα βάλετε ένα μαξιλάρι διαλογισμού , ώστε να μη χρειάζεται σκέψη και προσπάθεια κάθε μέρα να βρείτε που θα καθίσετε.
  3. Ορίστε μια συγκεκριμένη και σταθερή ώρα κάθε μέρα. Το να κάνετε διαλογισμό με το που ξυπνάτε το πρωί είναι κάτι που δουλεύει για πολλούς ανθρώπους. Τα τηλεφωνήματα, τα μέηλ, τα γεύματα, οι εξωτερικές δουλειές, οι υποχρεώσεις, είναι πιο πιθανό να προκύψουν αργότερα μέσα στην ημέρα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι εύκολο να ξεχάσετε την πρακτική σας.

Αν έχετε ήδη θέσει τους στόχους σας, τα παραπάνω μικρά βήματα θα σας βοηθήσουν να μείνετε φέτος πιστοί σε αυτούς.

Καλή χρονιά σε όλους!!!

Χριστουγεννιάτικος οδηγός

Χριστουγεννιάτικος οδηγός δώρων 2019

Προσπαθώντας να τα προλάβουμε όλα, οι μέρες πριν τα Χριστούγεννα, είναι συνήθως οι πιο κουραστικές και αγχωτικές μέρες όλης της χρονιάς. Σε αυτές τις γιορτές επιλέξτε δώρα άνεσης, ευεξίας και χαλάρωσης. Ο Χριστουγεννιάτικος οδηγός δώρων του Simply green σας προτείνει ιδέες για δώρα εμπνευσμένα για το σώμα, το νου και την ψυχή, για εσάς και τους αγαπημένους σας.

 

Αρωματικά sticks

3.50€

Αυτές τις ημέρες που περνάτε πιο πολύ χρόνο στο σπίτι με τους αγαπημένους σας, αρωματίστε διακριτικά το χώρο σας με αρώματα που δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας και ανακουφίζουν από το στρες. Είναι χειροποίητα, κατασκευασμένα στην Ινδία, τυλιγμένα με αρώματα υψηλής ποιότητας. Φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς τοξικές ουσίες.

Christmas YOGI TEA®

5.90 €

Γιορτάστε την πιο γιορτινή εποχή του χρόνου με ένα Αγιουρβεδικό μείγμα τσαγιού από βότανα και μπαχαρικά, συμπεριλαμβανομένων rooibos, κανέλα, βανίλια, πορτοκάλι, γαρύφαλλο και γλυκάνισο. Μοναδική απόλαυση, υπέροχο άρωμα και αίσθηση θαλπωρής, για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων.

Eye Pillows

7,50€

Σε αυτές τις γιορτές, θέστε σαν πρόθεση να προσφέρετε κάποιες στιγμές ηρεμίας τόσο στους αγαπημένους σας όσο και στον εαυτό σας.  Αφεθείτε, ξεκουραστείτε και χαλαρώστε! Μαξιλαράκια ματιών για την απόλυτη χαλάρωση κατά τις ώρες ξεκούρασης, το διαλογισμό ή τη Savasana. Περιέχουν λιναρόσπορο και λεβάντα, μπορείτε όμως να ενισχύσετε το άρωμά τους, προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων της αρεσκείας σας. Σε πέντε υπέροχα χρώματα.

Κοσμήματα

10€ – 149€

Χειροποίητα κοσμήματα, μενταγιόν, βραχιολάκια αλλά και πολλά Malas από ημιπολύτιμους λίθους για Yoginis και μη. Τα μάλα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες από πολλές πνευματικές παραδόσεις σαν ένα εργαλείο για να ενισχύσουν τις πνευματικές πρακτικές τους.
Αποτελούν μια επιπλέον βοήθεια στη συγκέντρωση, ιδιαίτερα για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο διαλογισμό.

Ecoffee cups

12,95 – 15,95€

Από αυτή τη χρονιά πείτε όχι στο πλαστικό. Με τα ποτήρια καφέ Ecoffee cups, δεν υπάρχει πια κανένας λόγος για προϊόντα μίας χρήσης. Πρακτικά, χαριτωμένα και όμορφα, για μικρούς και μεγάλους, σε πολλά υπέροχα σχέδια και διάφορα μεγέθη.  Κατασκευασμένα από ίνες μπαμπού, με καπάκι υψηλής ποιότητας, χωρίς σιλικόνη, για να πίνετε χωρίς πλαστική επίγευση. Πάρτε τα μαζί σας παντού!

Zen Collection

4.50€ – 90€

Διαλέξτε ένα δώρο από τη συλλογή ZEN , για να δημιουργήσετε το δικό σας Zen χώρο στο σπίτι σας, για τη χαλάρωση ή την πρακτική σας. Στο Simply green Θα βρείτε αγαλματάκια Βούδα σε διάφορα μεγέθη, αρωματιστές, αιθέρια έλαια, αρωματικά κεριά και πολλά άλλα.

Σημειωματάρια Legami

6.99 – 10.99€

Η σωστή οργάνωση μας δίνει περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη ελευθερία. Οργανώστε τη ζωή σας και την πρακτική σας με τα funky σημειωματάρια της Legami που θα σας φτιάξουν τη μέρα!

ToeSox / αντιολισθητικά καλτσάκια

18,00€

Τέλειο αξεσουάρ για εσάς που σας αρέσει να περπατάτε στο σπίτι ξυπόλητοι, αλλά θέλετε τα πόδια σας να παραμένουν ζεστά τις κρύες μέρες του χειμώνα. Κατάλληλες για κάθε “ξυπόλητη” δραστηριότητα οι διάσημες αντιολισθητικές κάλτσες ToeSox, σας κρατάνε ζεστούς και κατά την διάρκεια της πρακτικής σας το χειμώνα, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε την πρακτική σας χωρίς να γλιστράτε! Διαλέξτε το χρώμα και το σχέδιο που ταιριάζει στο στυλ και την διάθεση σας!

Yoga mat Bags

18€-35€

Μια θήκη για yoga mat είναι ένα όμορφο και χρήσιμο δώρο για όσους κάνουν γιόγκα. Προστατεύει το στρωματάκι και διευκολύνει στη μεταφορά του, ώστε να μπορούν να «μεταφέρουν» την πρακτική τους παντού! Σε πολλά όμορφα σχέδια, χρώματα και μεγέθη.

Yoga Mats

25,00 – 49,00€

Ξεκινήστε την νέα χρονιά χαρίζοντας στον εαυτό σας ή σε κάποιον που αγαπάτε ένα στρωματάκι γιόγκα!  Δώστε ώθηση σε κάποιον αγαπημένο σας να βάλει τη γιόγκα στη ζωή του, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητά της σε όλα τα επίπεδα. Διαλέξτε το κατάλληλο yoga mat μέσα από την μεγάλη ποικιλία που διαθέτουμε!

Χειροποίητη Κουβέρτα από Οργανικό Βαμβάκι

35.00 €

Οι κουβέρτες γιόγκα είναι χρήσιμες ως βοήθημα για να σας παρέχουν το κατάλληλο ύψος σε καθιστές θέσεις, σας υποστηρίζουν στην περιοχή του αυχένα και τους ώμους στις ανάστροφες θέσεις και σας κρατάνε ζεστούς στη Savasana.

 

Εδώ θα βρείτε και κάποιες συνδυαστικές προτάσεις για όμορφα δώρα, επιλεγμένα από το  Simply green

https://www.simplygreen.gr/product-category/christmas-gifts-el/

 

Καλές γιορτές!!

 

Yoga Nidra: απολαύστε τα οφέλη της

Όλοι έχουμε κάποιες χαοτικές και αγχωτικές  μέρες, γεμάτες υποχρεώσεις, που μας κάνουν να λαχταράμε ηρεμία, ξεκούραση και ακινησία. Όταν είστε πολύ κουρασμένοι, το να προσπαθείτε να κάνετε μόνοι σας διαλογισμό και να κρατήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ίσια, μπορεί να είναι δύσκολο και να σας αποσπάει την προσοχή.  Αυτές τις μέρες λοιπόν,  ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε να κάνετε μια πρακτική yoga Nidra.

Τι είναι η yoga Nidra:

Η yoga Nidra είναι μια πολύ βαθιά και δυνατή πρακτική διαλογισμού και μια από τις πιο εύκολες πρακτικές της γιόγκα. Καθώς ο ασκούμενος χαλαρώνει ξαπλωμένος αναπαυτικά στη Savasana, ο δάσκαλος τον καθοδηγεί σε μια συνειδητή, βαθιά χαλάρωση του σώματος, του νου και της ψυχής. Ο μαθητής μέσω αυτής της πρακτικής, καλλιεργεί την εσωτερική του επίγνωση. Αυξάνεται η εσωτερική του ευαισθητοποίηση και συγκέντρωση και παράλληλα νιώθει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και πληρότητας. Αν και η yoga Nidra αποκαλείται και “γιόγκικος ύπνος”, κατά τη διάρκεια της πρακτικής της , ο ασκούμενος έχει πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του.

Η εξάσκηση σε τακτική βάση στην πρακτική της yoga Nidra έχει πολλά οφέλη. Μερικά από αυτά είναι:
  • Μείωση της έντασης, του στρες και του άγχους
  • Βελτίωση της μνήμης
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και καταπολέμηση της αϋπνίας
  • Αύξηση της δημιουργικότητας
  • Ανακούφιση από πόνους.

Δεδομένου ότι πολλές  χρόνιες παθήσεις, όπως οι ημικρανίες, ενισχύονται από το στρες και την ένταση στο νευρικό σύστημα, η yoga Nidra είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση πολλών συμπτωμάτων, χαλαρώνοντας όλο το νευρικό σύστημα.

Η yoga Nidra επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας.

Κάποια άνθρωποι απολαμβάνουν τη βαθιά χαλάρωση που προσφέρει αυτή η πρακτική, ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν αυτή τη μη- επικριτική και ασφαλή ατμόσφαιρα που παρέχει η γιόγκα Nidra, σαν ένα παράθυρο για να δουν μέσα στον εαυτό τους. Η yoga Nidra προσφέρει ένα χώρο για να εξερευνήσετε τι είναι αυτό που χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή. Επίσης σας δίνει την ευκαιρία να δουλέψετε με την απελευθέρωση συναισθημάτων, που είναι συσσωρευμένα μέσα σας για πολύ καιρό.

Κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής yoga Nidra, έχετε την ευκαιρία να βιώσετε κάποια συναισθήματα και να έρθετε αντιμέτωποι με αυτά. Να δείτε «κατάματα» θέματα που θέλετε να λύσετε και να ξεπεράσετε, χωρίς να « βυθιστείτε» σε αυτά απόλυτα. Χωρίς να νιώσετε τα συναισθήματα τόσο ολοκληρωτικά ώστε να σας κατακλύσουν. Έτσι η γιόγκα Nidra μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μονοπάτι για την ελευθερία. Την απελευθέρωση  από πράγματα και συναισθήματα που σας βαραίνουν εδώ και καιρό ή ακόμα και χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος yoga Nidra, θα νιώσετε το σώμα σας απόλυτα χαλαρό και το μυαλό σας ήρεμο, καθαρό και ελαφρύ. Είναι πιθανό να νιώσετε μαγεμένοι από την αλλαγή που θα έχει υποστεί το μυαλό και το σώμα σας. Χρησιμοποιώντας ένα μαξιλαράκι ματιών αρωματισμένο με αιθέρια έλαια, η εμπειρία σας μπορεί να γίνει ακόμα πιο απολαυστική.

Η yoga Nidra είναι μια πρακτική διαλογισμού προσιτή, κατάλληλη  για ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας και φυσικής κατάστασης.  Εστιάζει  στην καλλιέργεια πολλαπλών επιπέδων ευεξίας. Όταν κάποιος εξασκείται σε αυτήν με συνέπεια και συνειδητότητα, μπορεί σε σύντομα χρονικό διάστημα να βρει ικανοποιητικό βαθμό ηρεμίας μέσα του και να δει πολλές θετικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης του και κατ΄επέκταση στη ζωή του.

Αφεθείτε

Αφεθείτε και ζήστε πιο συνειδητά

Το φθινόπωρο είναι η τέλεια εποχή για να αφεθείτε και να κάνετε ορισμένες αλλαγές στη ζωή σας. Όπως η φύση αφήνει πίσω της τα ξερά φύλλα πριν ξαναγεννηθεί, έτσι κι εμείς μπορούμε συνειδητά και χωρίς φόβο να αφήσουμε να φύγει ό,τι δεν μας εξυπηρετεί και ό,τι δε χρειαζόμαστε πια.

Ίσως δεν το ξέρετε, αλλά η πρακτική της yoga μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στο να ζείτε πιο συνειδητά.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο στρωματάκι σας,  προσπαθήστε συνειδητά να μην έχετε προσδοκίες και απαιτήσεις και να μην κρίνετε τον εαυτό σας και τους άλλους. Το μυαλό σας θα θέλει να σας πάει σε όλα αυτά τα μέρη, όμως επιλέξτε να τα προσπεράσετε και να δείτε τι ανοίγεται μπροστά σας. Νέες πιθανότητες, νέες προοπτικές και νέες εμπειρίες. Η ζωή είναι βαρετή όταν ήδη έχετε γράψει την ιστορία μέσα στο κεφάλι σας. Ο ενθουσιασμός, η περιπέτεια και οι νέες εμπειρίες έρχονται όταν μπαίνετε σε ένα άγνωστο μονοπάτι. Όταν οδεύετε σε έναν άγνωστο δρόμο, κάνοντας ελιγμούς στα απρόοπτα που παρουσιάζονται. Κι εκεί ποιος ξέρει τι θα ανακαλύψετε; Να είστε ανοιχτοί στη μαγεία και στην ελευθερία που θα έρθουν όταν αφεθείτε. Αφήστε πίσω σας τις αρνητικές πεποιθήσεις και τους περιορισμούς που έχετε, όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται αυτό. Πετάξτε τα από πάνω σας και ζήστε τη ζωή που σας περιμένει.

Όταν επιλέγετε συνειδητά να ελευθερώσετε τον εαυτό σας από τις παγίδες του νου, ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να ανοιχτεί για σας. Για πολλούς από εμάς δεν έρχεται φυσιολογικά αυτό και χρειάζεται δέσμευση κι αποφασιστικότητα για να ζήσουμε μια συνειδητή ζωή.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να εκπαιδευτείτε σε αυτό,  είναι στο στρωματάκι της γιόγκα. Εκπαιδευτείτε όσο κάνετε την πρακτική σας και μάθετε να αφήνεστε. Ξανά και ξανά. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και ξεκινήστε. Πετυχαίνοντας  το στην πρακτική σας, σιγά σιγά θα καταφέρετε να το κάνετε και στη ζωή σας!

Αιθέρια έλαια

Αιθέρια έλαια και πώς θα ομορφύνουν τη ζωή σας

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα. Έχει καταγραφεί ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Αρχαίοι αγιουβερδικοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια από το 4500 π.Χ. Αποτελούν πολύτιμα και απαραίτητα εργαλεία για την ολιστική υγεία.

Δεν έχει να κάνει μόνο με το να γεμίζει ο χώρος μας από το υπέροχο άρωμά τους. Όλα τα αιθέρια έλαια έχουν  εκπληκτικές κι αμέτρητες θεραπευτικές και καλλωπιστικές  ιδιότητες και μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές σώμα και νου. Η επιστήμη και η γνώσεις γύρω από τα απίστευτα οφέλη των αιθέριων ελαίων στη φυσική και διανοητική μας υγεία εξελίσσονται συνεχώς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα χρησιμοποιήσετε. Σε καλλυντικά και κρέμες, σε λάδι για μασάζ, σε κομπρέσες, σε ατμοποιητές, σε αρωματιστές κ.α.  Εισπνέοντας τα όμως, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισπράξετε τα συναισθηματικά και πνευματικά οφέλη τους άμεσα. Όταν εισπνέετε ένα αιθέριο έλαιο, το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου και ο υποθάλαμος επηρεάζονται, στέλνοντας μηνύματα χαλάρωσης και ηρεμίας σε κάθε κύτταρο του σώματός σας.

Σας δίνουμε μερικές ιδέες για να βάλετε τα αιθέρια έλαια στη ζωή σας:

Μπορείτε να βάζετε μερικές σταγόνες στα μαλλιά σας ή στο φουλάρι σας. Στο πλυντήριο των ρούχων όταν πλένετε τα σεντόνια σας. Στην κρέμα σώματός ή στο σαμπουάν σας. Στη μπανιέρα σας όταν κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Βάλτε μερικές σταγόνες στο μαξιλαράκι ματιών κατά τη διάρκεια της savasana. Το βράδυ σε έναν αρωματιστή ή ατμοποιητή στο υπνοδωμάτιό σας ή μερικές σταγόνες στο μαξιλάρι σας πριν τον ύπνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια καθιερώνοντας μια μικρή ιεροτελεστία κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σας και να φτιάξετε στο σπίτι σας το δικό σας χώρο διαλογισμού και χαλάρωσης.

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα Yogi tea με αιθέρια έλαια  σε διάφορους συνδυασμούς και να προσφέρετε μια στιγμή χαλάρωσης και απόλαυσης στον εαυτό σας μετά από μια κουραστική μέρα.

Τα αιθέρια έλαια εκτός από τα αμέτρητα θεραπευτικά και καλλωπιστικά οφέλη τους, σας φτιάχνουν πραγματικά τη διάθεση. Είναι ένας πολύ δυνατός κι αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει η διάθεσή σας μέσα σε μια στιγμή.

Αν βάλετε τα αιθέρια έλαια στην καθημερινότητα σας, θα νιώσετε αύξηση της ενεργητικότητάς σας και σημαντική βελτίωση της διάθεσής σας.

Να είστε όμως προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιείτε απευθείας στο δέρμα σας. Επειδή είναι πολύ συμπυκνωμένα, σχεδόν πάντα πρέπει να διαλύονται σε μια βάση όπως πχ. ένα φυτικό λάδι ή μια κρέμα, πριν έρθουν σε επαφή με το δέρμα για να μη δημιουργήσουν ερεθισμούς. Ακριβώς επειδή είναι πολύ συμπυκνωμένα, τις περισσότερες φορές χρειάζονται λιγότερες σταγόνες απ’ όσο νομίζουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρόλο που τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ευεργετικά για τη σωματική και νοητική μας υγεία, πρέπει να χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο

Σας προτείνουμε κάποια αιθέρια έλαια που εμείς ξεχωρίζουμε:

Περγαμόντο: για ενέργεια, ευεξία και καλύτερη συγκέντρωση

Γαρύφαλλο και γιασεμί: για τη δημιουργικότητα

Λεβάντα: για χαλάρωση του νευρικού συστήματος και για καλύτερο ύπνο

Peppermint: για μια μικρή τόνωση, «αφύπνιση» και καλύτερη αναπνοή

Λιβάνι: για το διαλογισμό

Το καλύτερο όμως, είναι να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει και λειτουργεί περισσότερο σε σας. Βάλτε τα αιθέρια έλαια στη ζωή σας και δε θα το μετανιώσετε.

είδη yoga

Είδη Yoga : επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει!

Αν αποφασίσατε να κάνετε γιόγκα, ίσως διαπιστώσατε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και σχολές γιόγκα. Εδώ θα βρείτε μια περιγραφή για τα επικρατέστερα είδη yoga, ώστε να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για εσάς. Ο καλύτερος βέβαια τρόπος για να καταλήξετε στο είδος που σας ταιριάζει, είναι να δοκιμάσετε, ώστε να έχετε προσωπική εμπειρία για το πώς λειτουργεί το καθένα στο νου, την ψυχή και το σώμα σας.

1. Hatha yoga

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα είδη yoga. Στα σανσκριτικά Ha σημαίνει ήλιος και Tha σημαίνει σελήνη, στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την αρσενική και θηλυκή πλευρά μας, τη σωματική και νοητική-συναισθηματική ενέργεια αντίστοιχα. Ο κύριος στόχος της Hatha yoga είναι να επιφέρει εξισορρόπηση των δύο αυτών ενεργειών που ρέουν στο σώμα μας. Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στη hatha yoga εννοούμε τυπικά κάθε βασική και κλασσική προσέγγιση που συνδυάζει ασκήσεις αναπνοής και ακολουθία θέσεων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει και ενσωματώνει Asanas (στάσεις), Pranayama (ελεγχόμενες αναπνοές) και διαλογισμό. Σκοπός είναι η εξάσκηση των θέσεων με μια ήρεμη προσέγγιση και διαλογιστική διάθεση. Ξεκινάει αργά, εστιάζοντας στις αναπνοές και συνεχίζει με την ακολουθία θέσεων, η οποία μπορεί να διαφέρει, καθώς η ποικιλία εδώ είναι μεγάλη. H Ηatha Υoga αναπτύσσει την ελαστικότητα, την ισορροπία και τη δύναμη του σώματος. Συνήθως, προτείνεται σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τη yoga.

2. Iyengar yoga

Αυτό το είδος εστιάζει πολύ στην ακρίβεια και λεπτομέρεια της κίνησης, αλλά και στην ευθυγράμμιση του σώματός. Καθιερώθηκε από τον yoga master B.K.S Iyengar πριν από περίπου 60 χρόνια. Οι θέσεις διαρκούν περισσότερο απ’ ότι στα άλλα είδη yoga. Σε αυτό το είδος, αργά και σταθερά περνάτε από τη μία θέση στην άλλη, διορθώνετε τη στάση σας, ώστε να υπάρχει ευθυγράμμιση και μένετε εκεί για ένα λεπτό. Ύστερα, χαλαρώνετε με λίγες αναπνοές, πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Πολλές φορές, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός, όπως bolsters, κουβέρτες, ιμάντες και  τουβλάκια. Το επίπεδο δυσκολίας προσαρμόζεται και έτσι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά και σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Λόγω του αργού ρυθμού της και της χρήσης βοηθητικού εξοπλισμού, αποτελεί σπουδαία επιλογή για όσους αναρρώνουν από κάποιο τραυματισμό, γι’ αυτό και σήμερα είναι αρκετά διαδεδομένη.

3. Kundalini yoga

Αποτελεί μια κάπως διαφορετική, εναλλακτική προσέγγιση της yoga, η εξάσκηση της οποίας συγκεντρώνεται στην αφύπνιση της ενέργειας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Στην άντλησή της προς τα επάνω και την απελευθέρωσή της, με απώτερο στόχο, την επίτευξη αυτεπίγνωσης. Εκτός από τις θέσεις που αλλάζουν με μια φυσική ροή, ένα τυπικό μάθημα kundalini yoga περιλαμβάνει επίσης διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοών και τραγούδια (mantras). Η εστίαση βρίσκεται εδώ κυρίως στο εσωτερικό μας κομμάτι και στην ενέργεια που κρύβουμε μέσα μας.

4. Ashtanga yoga

Το όνομα αυτό δόθηκε από τον δάσκαλο Sri K Pattabhi Jois. Αυτό το είδος yoga είναι σωματικά απαιτητικό. Εμπλέκει τις συγχρονισμένες αναπνοές με σταδιακά δυσκολότερες και συνεχόμενες θέσεις. Αυτή είναι μια διαδικασία που ξυπνά το σώμα, μας κάνει να ιδρώνουμε και αποτοξινώνει έτσι τους μύες και τα εσωτερικά μας όργανα. Αποτελείται από έξι σειρές συγκεκριμένων θέσεων που εναλλάσσονται σχετικά γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, ευλυγισία, καλή φυσική κατάσταση και αντοχή, αλλά και νοητική και ψυχική χαλάρωση. Η Ashtanga είναι ένα δυναμικό είδος yoga.

5. Vinyasa yoga

Δυναμική μορφή yoga που συνδέει την κίνηση με τη ροή της αναπνοής με ρυθμικό τρόπο που θυμίζει χορό. Στη viniyasa yoga δεν μένετε πολύ στην ίδια θέση, οπότε, λόγω του ρυθμού, ο καρδιακός παλμός ανεβαίνει. Ακόμα και η μουσική είναι πιο δυναμική σε σχέση με τα άλλα παραδοσιακά είδη. Εξαιτίας της έντασης και της γρήγορης εναλλαγής των θέσεων, είναι κατάλληλη για μείωση λίπους και για ενδυνάμωση και εκγύμναση πολλών μυικών ομάδων.

6. Bikram yoga (hot yoga)

Ο ιδρυτής της ήταν ο Bikram Choudhury, αρσιβαρίστας και  χρυσός Ολυμπιονίκης. Η Bikram αποτελείται από μια συγκεκριμένη σειρά 26 θέσεων και δύο ασκήσεις αναπνοών, οι οποίες γίνονται σε ένα δωμάτιο με θέρμανση που φτάνει τους 95-105 °C και 40% υγρασία. Όλα τα studios Bikram ακολουθούν κανονικά το ίδιο σετ ασκήσεων με την ίδια σειρά.  Αυτό το είδος yoga είναι αρκετά έντονο και ίσως κουραστικό για όσους δεν το έχουν συνηθίσει. Ωστόσο, συνιστά εξαιρετική μορφή άσκησης, καθώς εστιάζει στη μυική ενδυνάμωση και αντοχή, στην καρδιαγγειακή ευλυγισία και υγεία, αλλά και στην απώλεια βάρους. Επίσης, λόγω της θέρμανσης, περιλαμβάνει και τη διαδικασία αποτοξίνωσης, αλλά και προστατεύει από πιθανούς τραυματισμούς. Θα χρειαστεί να έχετε πιει αρκετό νερό κατά την διάρκεια της μέρας για να μην αφυδατωθείτε και κατά τη διάρκεια του μαθήματος να φοράτε ρούχα που απορροφούν τον ιδρώτα. Επίσης καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα αντιολισθητικό στρώμα ή μια απορροφητική πετσέτα.

7. Prenatal yoga (για εγκύους)

Η prenatal yoga είναι μια πρακτική ειδικά σχεδιασμένη για εγκύους. Eστιάζει στην ενδυνάμωση του πυρήνα και της πυελικής ζώνης και δίνει έμφαση στην αναπνοή και την αύξηση της αντοχής. Βοηθάει στην απόκτηση ανθεκτικότητας κατά την διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη. Επίσης πέρα από τη σωματική υποστήριξη που προσφέρει στις μέλλουσες μαμάδες, τις βοηθά και ψυχολογικά με το να αναπτύξουν περισσότερο την αίσθηση εσωτερικού ελέγχου, δύναμης και αυτοπεποίθησης. Οι ασκήσεις αναπνοών και ο διαλογισμός προετοιμάζουν τις γυναίκες ψυχολογικά και σωματικά και για τη διαδικασία της γέννας.

8. Aerial yoga

Αρκετά διαδεδομένο πλέον είδος, που αποτελεί εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της yoga κι αρκετά διασκεδαστικό. Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, κάθεστε πάνω σε μια υφασμάτινη αιώρα, η οποία κατασκευάζεται από ειδικό ύφασμα υψηλής πυκνότητας και μεγάλης αντοχής. Μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το ύψος και το επίπεδο δυσκολίας. Σε αυτό το είδος οι ασκήσεις είναι προσαρμοσμένες πάνω στην αιώρα. Οι περισσότερες θέσεις συνίστανται από απλές διατάσεις, ενώ άλλες χρησιμοποιούν την αιώρα ως στήριξη των γλουτών, του αστραγάλου, αλλά και των χεριών για απόκτηση ευλυγισίας και ισορροπίας.

9. Jivamukti yoga

Η Jivamukti ιδρύθηκε το 1984 από τον Sharon Gannon και τον David Life. Είναι ένα μείγμα από Vinyasa flow εμποτισμένη με ψαλμωδίες, χορτοφαγική διατροφή, διαλογισμό και φιλοσοφία. Η Jivamukti είναι μια σωματικά και διανοητικά τονωτική μέθοδος που δίνει έμφαση στις αρχαίες διδασκαλίες ζωντανεύοντάς τις σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.

10. Acroyoga (ακροβατική)

Η Acro Yoga είναι μια δυναμική πρακτική που συνδυάζει τη φιλοσοφία της γιόγκα, τη δυναμική των ακροβατικών και διάφορες θεραπευτικές τεχνικές. Αυτά τα τρία αποτελούν τη βάση μιας πρακτικής που καλλιεργεί την εμπιστοσύνη, την διάθεση για παιχνίδι και τη συνεργασία. Δουλεύεται σε δυάδες με δυο βασικούς ρόλους, το flyer και τη βάση. Ο πρώτος βρίσκεται στον αέρα υποστηριζόμενος από τον δεύτερο. Υπάρχει και ο ρόλος του spotter που ουσιαστικά αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ της βάσης και του flyer, που διορθώνει λάθη και καθοδηγεί.

Όποιο από τα είδη yoga κι αν διαλέξετε, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η γιόγκα θα σας προσφέρει αμέτρητα σωματικά , ψυχικά και πνευματικά οφέλη.

navaratri 2019

Navaratri 2019

Δύο φορές το χρόνο αμέσως μετά την φθινοπωρινή και εαρινή ισημερία ξεκινάει το Navaratri. Πρόκειται για μια πανάρχαια γιορτή, η οποία σηματοδοτεί μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία η γη ευθυγραμμίζεται σε κλιματικούς και ηλιακούς άξονες και συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στο αστρικό σύστημα. Το φθινοπωρινό Navaratri 2019 ξεκινάει στις 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Navaratri σημαίνει ‘ευοίωνες 9 νύχτες’ και χωρίζεται σε 3 μέρη. Κατά την περίοδο αυτή, η ενέργεια του σύμπαντος είναι πλήρως ισορροπημένη ισχυρή και υποστηρικτική. Θεωρείται ιδανική περίοδος για νέα ξεκινήματα, για την εδραίωση μια απόφασης ή για θετικές αλλαγές στη ζωή.

Σύμφωνα με την παράδοση τις 3 πρώτες ημέρες εστιάζουμε στο να απομακρύνουμε τις αρνητικές συνήθειες από την ζωή μας. Η ενέργεια της Ντούργκα (Durga) μας βοηθάει να εντοπίσουμε τους περιορισμούς και τα αρνητικά στοιχεία και μας βοηθάει να τα ξεπεράσουμε.

Τις επόμενες 3 θέτουμε και ξεκινάμε νέους στόχους. Η ενέργεια της Λάκσμι (Laksmi) μας εμπνέει και μας δίνει τη δύναμη για θετικές αλλαγές.

Τις 3 τελευταίες τις αφιερώνουμε στην εδραίωση των θετικών νέων συνηθειών. H ενέργεια της Σαρασουάτι (Saraswati) ρέει κι έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε τις θετικές μας ποιότητες στη ζωή.

Το Navaratri 2019 είναι κατάλληλη περίοδος για αποτοξίνωση, συστηματική άσκηση ή πρακτική, καθώς εξισορροπούνται όλα τα συστήματα του σώματος προσφέροντας αυξημένη ζωτικότητα και ενέργεια.

Eίναι η κατάλληλη περίοδος για να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω από την προσοχή και την ενέργεια στον εαυτό μας και τους στόχους μας.

Κάντε σήμερα το πρώτο βήμα για μια θετική αλλαγή στη ζωή σας!

Happy Navaratri!

διαλογισμός

Διαλογισμός και τα εκπληκτικά οφέλη του

Ο διαλογισμός έχει πλεονεκτήματα που δύσκολα θα τα βρει κανείς σε κάποια άλλη πρακτική. 10-20 λεπτά την ημέρα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας.

Και για του λόγου το αληθές, ιδού 50 λόγοι για να ξεκινήσετε αυτή τη γιογκική πρακτική σήμερα:

Σωματικά οφέλη

1) Μειώνει το ρυθμό της αναπνοής

2) Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τους παλμούς της καρδιάς

3) Αυξάνει την αντοχή για άσκηση

4) Οδηγεί σε ανώτερο επίπεδο χαλάρωσης

5) Μειώνει τα επίπεδα γαλακτικού οξέος του αίματος με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες πανικού

6) Βοηθά στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών όπως αλλεργίες, αρθρίτιδα κ.λπ.

7) Βοηθά στην αποθεραπεία μετά από σοβαρές εγχειρήσεις

8) Προσδίδει περισσότερη ενέργεια και σφριγηλότητα

9) Βοηθά στην προσπάθεια για απώλεια βάρους

10) Βοηθά στην αντιγήρανση

11) Θεραπεύει πονοκεφάλους και ημικρανίες

12) Βοηθά ερασιτέχνες, αλλά και πρωταθλητές για καλύτερες επιδόσεις

13) Βοηθά σημαντικά τους πάσχοντες από άσθμα

14) Εναρμονίζει το ενδοκρινικό σύστημα

15) Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα

16) Θεραπεύει το στρες

 

Ψυχολογικά οφέλη

17) Προσδίδει αυτοπεποίθηση

18) Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης που επηρεάζει θετικά τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας

19 )Δίνει λύσεις σε προβλήματα φοβίας

20) Βοηθά στον έλεγχο της σκέψης και στη συγκέντρωση του νου

21) Δημιουργεί την ανάγκη για μάθηση και βελτιώνει τη μνήμη

22) Κάνει το ασκούμενο να νιώθει περισσότερο «ζωντανός», νεότερος και με διάθεση για «ζωή»

23) Προσδίδει περισσότερη συναισθηματική σταθερότητα

24) Το μυαλό γερνά με πολύ αργό ρυθμό

25) Βοηθά να απαλλαγεί ο ασκούμενος από κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.λ.π.

26) Αναπτύσσει τη διαίσθηση

27) Βοηθά τον ασκούμενο να βλέπει με ανοικτό μυαλό όλες τις καταστάσεις

28) Βοηθά τον ασκούμενο να αγνοεί τις ασήμαντες ενοχλήσεις

29) Βοήθεια στην επίλυση περίπλοκων προβλημάτων

30) Προσδίδει αγνότητα στον χαρακτήρα

31) Προσδίδει αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα

32) Βελτιώνει την επικοινωνία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

33) Ο ασκούμενος αποκτά την ικανότητα να αντιδρά πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε στρεσογόνες καταστάσεις

34) Αυξάνει την αντιληπτική ικανότητα του ασκούμενου

35) Μειώνει τις πιθανότητες για πνευματικές ασθένειες

36) Καλύτερη και πιο επικοινωνιακή συμπεριφορά

37) Λιγότερη επιθετικότητα

38) Βοηθά στην απεξάρτηση από ναρκωτικά και φάρμακα

39) Λιγότερες ώρες και καλύτερη ποιότητα ύπνου

40) Προσδίδει θετική σκέψη, υπομονή και ανεκτικότητα

41) Διαμορφώνει ένα σταθερό και σοβαρό χαρακτήρα

 

Πνευματικά οφέλη

42) Βοηθά τον ασκούμενο να ζει στο παρόν και να μην ονειροπολεί

43) Προσφέρει ηρεμία του νου και ευτυχία

44) Προσδίδει συμπονετικότητα

45) Βοηθά να αποκτήσει κανείς βαθύτερη γνώση των πραγμάτων και κατανόηση των άλλων

46) Βοηθά την αυτοαποδοχή

47) Μαθαίνει τον ασκούμενο να συγχωρεί

48) Δημιουργεί στον ασκούμενο τη δυνατότητα να αγαπήσει σε ανώτερο επίπεδο

49) Βοηθά στην ανακάλυψη πραγμάτων και εννοιών πέρα από το εγώ

50) Ο ασκούμενος βιώνει την εσωτερική αίσθηση της «Κατανόησης» και της «Μοναδικότητας»

Ο διαλογισμός είναι ουσιαστικά δωρεάν. Δεν χρειάζεται κανένα αξεσουάρ ή βοηθητικό όργανο. Μπορείτε να τον ασκήσετε οπουδήποτε, όποτε θέλετε. Και το κυριότερο: ο διαλογισμός δεν έχει καθόλου αρνητικές επιδράσεις. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε, παρά μόνο να κερδίσετε. Δοκιμάστε τον!

 

Από τη Swami Nirvikalpa ( Όλγα Αλεξίου )

Yoga & διαλογισμός

Yoga & διαλογισμός: επαναπρογραμματίστε το μυαλό σας

Τα πράγματα που σκεφτόμαστε και κάνουμε, έχουν τεράστια επίδραση στον εγκέφαλο μας, τη συμπεριφορά μας και κατά συνέπεια στην πραγματικότητά μας.  Η δύναμη της θετικής σκέψης είναι μεγάλη. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε μπορεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα. Όλα ξεκινούν από τα πράγματα που λέμε στον εαυτό μας και τον τρόπο που χειριζόμαστε τις καταστάσεις. Yoga & διαλογισμός είναι ιδανικές μέθοδοι για να μας βοηθήσουν να υιοθετήσουμε ένα νέο, θετικό τρόπο προγραμματισμού του νου. Αυτό συμβαίνει τόσο στην πρακτική μας αλλά και στη ζωή μας. Παρακάτω αναλύουμε αποτελέσματα ερευνών για το πώς η yoga και η θετική σκέψη επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Ελπίζουμε τα ευρήματα αυτά να σας εμπνεύσουν να αναπνεύσετε, να χαλαρώσετε, να ρίξετε τους ρυθμούς σας και να απολαύσετε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία!

Ανάλυση

Στρεσαρισμένος νους = σφιγμένοι μύες = αρνητικές και αποθαρρυντικές σκέψεις

Ήρεμος νους = χαλαροί μύες = θετικές, αισιόδοξες σκέψεις

Είμαστε «ρυθμισμένοι» εκ των προτέρων, να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να αντιδρούμε με τον τρόπο που αντιδρούμε, κάθε φορά που η ζωή φέρνει δυσκολίες ή μας απογοητεύει. Είναι φυσιολογικό να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και να ψάχνουμε συνεχώς για λύσεις από έξω. Έχουμε όμως καλά νέα. Ήδη έχετε όλη τη δύναμη, την ικανότητα και τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται για να αλλάξετε εξ ’ολοκλήρου τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό σας. Άρα και όλη τη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο!

Επιστήμη

Αν τα αμέτρητα βιβλία αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης στα ράφια των βιβλιοπωλείων, τα εκατομμύρια ρητά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα σεμινάρια χιλιάδων δολαρίων, δεν είναι αρκετά για να αποδείξουν τη δύναμη των θετικών σκέψεων, τότε η βαθιά συνειδητή αναπνοή και το να μάθετε να ρίχνετε τους ρυθμούς σας, ίσως είναι η επιστημονική απόδειξη που θα σας πείσει να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές που θα έχουν θετικά αποτελέσματα στη ζωή σας.

Σκεφτείτε αυτό: οι σκέψεις και οι πράξεις μας αλλάζουν τη χημική δομή του εγκεφάλου. Όταν αναπνέουμε βαθιά και αργά, όταν χαλαρώνουμε τους μύες μας και σκεφτόμαστε θετικά, τότε στην πραγματικότητα επαναπρογραμματίζουμε τον εγκέφαλό μας. Ο Alex Korb Ph.D.  ερευνητής της νευροεπιστήμης στο UCLA, μελετά πώς η yoga επιδρά στο στρες και τον εγκέφαλο. Αναφέρει στο Psychology Today ότι οι συγκεκριμένες σκέψεις που έχουμε μπορεί να διαφέρουν, όμως οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται και η φυσιολογική απόκριση σε αυτές, είναι ίδια. Η φυσιολογική απόκριση στο στρες σηματοδοτείται με αύξηση των παλμών, πιο γρήγορη αναπνοή, μυϊκή ένταση και αύξηση της κορτιζόλης και άλλων ορμονών του στρες.

Η παρούσα αντίδρασή μας στο στρες, μας φαίνεται φυσιολογική και είναι δύσκολο να αλλάξει. Υπάρχουν συνήθειες που πιθανότατα επιλέχθηκαν  όταν ήμασταν μικροί, παρατηρώντας τις αντιδράσεις των γονιών μας σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μεγαλώνοντας λοιπόν, υιοθετούμε κι εμείς τις ίδιες συνήθειες. Ο εγκέφαλός μας ξέρει πώς να αντιδράσει στο στρες, στην αγάπη, στην πρόκληση, στη δυσκολία.

Όμως έχουμε κι άλλα καλά νέα! Μπορούμε να αλλάξουμε  τις αντιδράσεις μας και να διαχωριστούμε από τις παλιές συνήθειες, που μας εμποδίζουν να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Το μυστικό; Yoga & διαλογισμός!

Η σύνδεση με τη Yoga

H yoga μας εκπαιδεύει να παίρνουμε ό,τι μαθαίνουμε στο στρωματάκι μας (να αναπνέουμε βαθιά, να χαλαρώνουμε τους μύες, να καθαρίζουμε το νου και να απολαμβάνουμε την παρούσα στιγμή) και να το φέρνουμε στην καθημερινότητά μας. Οι έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι αυτές οι τεχνικές σπάνε τις κακές συνήθειες, περιορίζουν την αρνητικότητα και μειώνουν το στρες.

Επιπροσθέτως, ο σημαντικός αντίκτυπος  του διαλογισμού είναι συχνά αντικείμενο ιατρικής μελέτης. Καινούριες επιστημονικές έρευνες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας καθημερινά, για τα νευρολογικά οφέλη της πρακτικής του.

Η yoga και ο διαλογισμός μειώνουν το στρες, την κατάθλιψη το άγχος και ταυτόχρονα αυξάνουν την ευτυχία και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής μας.

Ξεκινήστε τώρα!

Αφιερώστε δέκα λεπτά μέσα στην ημέρα, κάθε μέρα για να κάνετε διαλογισμό, φέρνοντας την εστίασή σας προς τα μέσα. Είναι πολύ απλό – απλώς αναπνεύστε και παρατηρήστε την αναπνοή σας. Γραφτείτε σε ένα μάθημα yoga στη γειτονιά σας. Οι μεγάλες αλλαγές δεν έρχονται μέσα σε μια νύχτα και οι συνήθειες μιας ζωής δεν αλλάζουν μέσα σε μια στιγμή. Αφιερωθείτε σε αυτό για ένα μήνα και παρατηρήστε τη ζωή σας να μεταμορφώνεται. Να θυμάστε να κάνετε θετικές σκέψεις, να παίρνετε βαθιές αργές αναπνοές και να αφήνετε τους μύες σας να χαλαρώνουν.

Αγαπήστε τον εαυτό σας και το νέο τρόπο σκέψης σας!

Namaste

Add to cart