Η “απόλαυση του Βούδα” τα buddha bowls δηλαδή, ξεκίνησαν ως ένα χορτοφαγικό πιάτο της Κινεζικής, βουδιστικής κουζίνας. Περνώντας όμως τα σύνορα της Ασίας το πιάτο εξελίχθηκε και προστέθηκαν κρέατα & ψάρια στην πολύχρωμη παλέτα του.
Ήταν και είναι ένα δημοφιλές πιάτο στους βουδιστές μοναχούς που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα. Είναι από τα πιο διαδεδομένα χορτοφαγικά κινέζικα πιάτα και είναι διαθέσιμο σχεδόν σε όλα τα κινέζικα εστιατόρια.
Η λογική στην οποία βασίζονται τα μπολ του Βούδα δίνει έμφαση στο να τρώμε όσα χωράει ένα μπολ που έχει την στρογγυλή φόρμα της κοιλιάς του Βούδα, εξ ου και η ονομασία. ‘Έτσι αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής που αυξάνει το σωματικό βάρος και οδηγεί σε προβλήματα υγείας.
Είναι συνήθως γεμάτα με πρωτεΐνες , λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και είναι η τέλεια επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Σας δίνουμε μια υπέροχη συνταγή για ένα χορτοφαγικό, χορταστικό και θρεπτικό Buddha Bowl.
Vegan Buddha Bowl
Αυτό το vegan buddha bowl τα έχει όλα – αφράτη κινόα, τραγανά, πικάντικα ρεβύθια και μίγμα λαχανικών, καλυμμένα με μια sauce πιπεριάς που θα σας συναρπάσει.
Vegan, Gluten free / 2 μερίδες χρόνος παρασκευής 40 λεπτά
Συστατικά
Κινόα
- φλ. κινόα
- 2 φλ. νερό
Ρεβύθια
- 1 1/2 φλ. βρασμένα ρεβύθια
- Μερικές σταγόνες ελαιόλαδο
- ½ κ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 κ. γλυκού σκόνη τσίλι
- 1/8 κ. γλυκού κουρκουμά
- 1/2 κ. γλυκού ρίγανη
Σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
- 1 κόκκινη πιπεριά χωρίς τους σπόρους
- 2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- το χυμό μισού λεμονιού
- 1/2 κ. γλυκού πιπέρι
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 1/4 φλ. φρέσκο κόλιανδρο
- 1/2 κ. γλυκού πάπρικα
Όλα τα άλλα
- μίγμα κομμένων λαχανικών
- 1 αβοκάντο
- σουσάμι για το γαρνίρισμα
Οδηγίες παρασκευής
Ξεκινήστε μαγειρεύοντας την κινόα, την οποία πρώτα πρέπει να έχετε ξεπλύνει με νερό. Βάλτε δυο ποτήρια νερό σε ένα κατσαρολάκι μέχρι το νερό να βράσει και μετά προσθέστε την κινόα. Αφήστε την να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πιεί το νερό. Μετά απομακρύνετε από την εστία και κρατήστε το σκεύος καλυμμένο με μια πετσέτα για 10 λεπτά περίπου, ώστε η κινόα να απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τα ρεβύθια με το λάδι και τα μπαχαρικά μέχρι να αλειφθούν ομοιόμορφα όλα τα ρεβύθια. Σε μια λαδόκολλα ψήστε τα ρεβύθια για 15-20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή τραγανότητα. Όταν γίνουν, βγάλτε τα από το φούρνο κι αφήστε τα να κρυώσουν.
Για να φτιάξετε το dressing της πιπεριάς, βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
Στο τέλος στήστε τα Buddha bowls μοιράζοντας την ποσότητα σε δύο μπωλ. Βάλτε την κινόα, τα λαχανικά, το αβοκάντο και τα ρεβύθια. Ρίξτε από πάνω τη sauce πιπεριάς και πασπαλίστε με σουσάμι.
Απολαύστε το!
Πηγή: kathimerini.gr