Κάρμα Γιόγκα – Η Γιόγκα της Προσφοράς

Κάρμα Γιόγκα – Η Γιόγκα της Προσφοράς – 

Η Karma Yoga είναι ένα από τα 4 μονοπάτια της κλασικής Yoga όπως η Jnana Yoga (γνώση), Bhakti (αφοσίωση) και Raja (διαλογισμός). Το μονοπάτι της Karma Yoga είναι πιο πνευματικό και σε αυτό, κάθε πράξη πρέπει να προέρχεται με αγάπη, επίγνωση και πλήρη αποταύτιση. Καμία πράξη, σκέψη, η λέξη πρέπει να είναι εγωιστική.

Σύμφωνα με τον Lord Krishna στην  Bhagavad Gita, Karma Yoga είναι η πνευματική πρακτική ανιδιοτελούς προσφοράς προς όφελος άλλων –  the spiritual practice of “selfless action performed for the benefit of others”.

Η Karma Yoga είναι το μονοπάτι για την πνευματική απελευθέρωση ‘moksha’ μέσα από την προσφορά και τη εργασία. Σημαίνει να προσφέρετε τον εαυτό σας ολοκληρωτικά σε έναν μεγαλύτερο σκοπό. Η Karma Yoga είναι η ‘yoga της δράσης’. Η δράση δηλαδή που γίνεται με επίγνωση, που ελευθερώνει αντί να δεσμεύει. Είναι μέσω της ανιδιοτελής πράξης, και της προσφοράς που πηγάζει από την καρδιά μας, που μπορεί κανείς να αποκτήσει το πολύτιμο πετράδι της αγνότητας, της υπομονής και της ταπεινοφροσύνης.

Σημασία έχει λοιπόν το να βγαίνει από μέσα μας! Το να προσφέρουμε κάτι σε κάποιον, το να βοηθήσουμε ή/ και να κάνουμε μια καλή πράξη, δεν απαιτεί ούτε πολλά έξοδα αλλά ούτε και υπερβολική προσπάθεια. Προσφέρετε απλόχερα μικρά πράγματα ή μεγάλα, υλικά ή άυλα!

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε με απλές κινήσεις, να δώσετε χαρά στους συνανθρώπους σας.

  • Φτιάξτε ένα πακέτο (τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα κτλ.) και δωρίστε τα σε μια φιλανθρωπική αποστολή ή σε κάποια οικογένεια που ξέρετε ότι τα χρειάζεται.
  • Χαρίστε τα ρούχα που δε θέλετε πια, σε φίλους ή σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
  • Όταν αγοράζετε στο δρόμο κάτι να φάτε, αγοράστε κάτι επιπλέον για να δώσετε σε έναν άστεγο.
  • Δώστε τη σειρά σας στο σούπερ-μάρκετ σε κάποιον ηλικιωμένο.
  • Να είστε ευγενικοί στην οδήγηση. Να δίνετε προτεραιότητα σε άλλους οδηγούς.

Μικρές κινήσεις σημαντικής προσφοράς που όπως θα διαπιστώστε μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλοι τρόποι που μπορείτε να προσφέρετε, όπως το να γίνετε εθελοντές αιμοδότες, να γραφτείτε σε μία ΜΚΟ ή ακόμη και σε ένα σύλλογο, οργανώνοντας μια φιλανθρωπική δράση. Ακόμη μπορείτε να προσφέρετε τη θέση σας στις συγκοινωνίες σε κάποιον που τη χρειάζεται περισσότερο από εσάς, να οργανώσετε έναν καθαρισμό στο πάρκο ή την πλατεία της γειτονιάς σας ή να βάλετε σε ένα σημείο φαγητό και νερό για τα αδέσποτα ζωάκια της γειτονιάς σας.

Picture2 | GIVE Blog
Blog | Karma Yoga

Επίσης δεν είναι μόνο οι κινήσεις που μετράνε αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη! Μιλήστε όμορφα και τονίστε τα θετικά στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε. Διδάξετε σε κάποιον κάτι που γνωρίζετε ή ακόμη ενθαρρύνετε κάποιον να κυνηγήσει τα όνειρά του, άσχετα με το πόσο μεγάλα ή μικρά είναι! Επισκεφθείτε πιο συχνά τους γονείς και τους παππούδες σας ή χαρίστε το χαμόγελό σας σε έναν ηλικιωμένο ή σε κάποιον που σας φαίνεται μοναχικός. Πιστέψτε μας, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Give Blog
Blog | Karma Yoga

Προσφέρετε απλόχερα – είναι μεταδοτικό!

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα!

Copyright © 2021, All rights reserved.

Add to cart