Νερό: σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνετε αρκετό

Αισθάνεστε πεινασμένοι; Πονάει το κεφάλι σας; Πριν πάρετε κάτι να φάτε ή καταφύγετε σε ένα παυσίπονο, σκεφτείτε πρώτα αυτό: μπορεί στην πραγματικότητα απλώς να χρειάζεστε νερό.

Μπορεί να το έχετε ξανακούσει, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε ξανά: περισσότερο από το μισό του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο 60 τοις εκατό, ανάλογα με την ηλικία και το γένος. Και το 100% του σώματος βασίζεται στο να κάνει το νερό καλά τη δουλειά του. Τα σώματά μας είναι σαν καλά λαδωμένες μηχανές, με τη διαφορά ότι το λάδι τους είναι το νερό. Συνεπώς, όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό, το σώμα μας μπορεί να υποφέρει σοβαρά. Ακόμα κι αν δε νιώθετε ότι διψάτε, το σώμα σας χρειάζεται Η2Ο για να λειτουργήσει.

Η αφυδάτωση μπορεί να σας χτυπήσει, ειδικά αν ζείτε σε θερμό κλίμα ή αν γυμνάζεστε. Συχνά αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Δείτε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας ζητάει νερό.

Δυσάρεστη αναπνοή.

Η δυσάρεστη αναπνοή είναι κλασσικό σημάδι αφυδάτωσης. Οπότε, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι η αναπνοή σας δεν είναι φρέσκια, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό. Αυτό θα βοηθήσει να ξεπλυθούν όλα τα βακτήρια. Μπορείτε επίσης να στύψετε ένα λεμόνι ή ένα λάϊμ μέσα στο νερό σας, ή να πιείτε ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες, το οποίο ενυδατώνει 2-3 φορές περισσότερο από το σκέτο νερό.

Έχετε συνεχή διάθεση για γλυκό.

Το σώμα μας παίρνει καύσιμα από τα γλυκογόνα. Από πού προέρχονται τα γλυκογόνα; Τα γλυκογόνα προέρχονται από τη γλυκόζη, μια μορφή σακχάρου που παίρνουμε από τα φρούτα και τους υδατάνθρακες. Το συκώτι βοηθάει να γίνει η επεξεργασία της γλυκόζης, για να μετατρέψει αυτή τη ζάχαρη σε ενέργεια. Όμως, για να το κάνει αυτό, χρειάζεται νερό. Χωρίς αυτό , όλο το σύστημά μας αρχίζει να δυσλειτουργεί. Τότε είναι που έρχεται η επιθυμία για γλυκό. Το σώμα αρχίζει να δίνει μηνύματα στον εγκέφαλο να του δώσει γλυκό, για να μπορέσει η διαδικασία να διεξαχθεί ομαλά. Το θέμα είναι, ότι όταν τρώτε ένα κομμάτι σοκολάτα αντί να πιείτε ένα ποτήρι νερό, το μόνο που κάνετε είναι η επιθυμία για γλυκό να γίνεται πιο έντονη κι έτσι να θέλετε ακόμα περισσότερο γλυκό.

Έχετε έντονη επιθυμία για αλμυρά φαγητά.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, τα επίπεδα νερού και ηλεκτρολυτών μπορεί να αποσυντονιστούν. Το σώμα σας ζητά απεγνωσμένα νάτριο, ψάχνοντας να βρει ένα τρόπο για να εξισορροπήσει την ανισορροπία. Το να καταφύγετε όμως σε μια σακούλα πατατάκια, θα είναι μάταιη προσπάθεια, μιας και το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να σας κάνει να θέλετε περισσότερα. Σίγουρα το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να ενυδατωθείτε.

Έχετε δυνατό πονοκέφαλο.

Οι πονοκέφαλοι, από εκείνους με την ήπια ένταση έως και την έντονη ημικρανία, που νιώθουμε ότι το κεφάλι μας θα εκραγεί, είναι κλασσικό σημάδι αφυδάτωσης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 75% του εγκεφάλου αποτελείται από νερό. Οπότε όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό, ο εγκέφαλος μπορεί να μαζέψει, να συρρικνωθεί, αρχίζοντας να τραβάει το δέρμα του κρανίου. Ακούγεται σαν μεσαιωνικό βασανιστήριο, όμως αυτός ο πόνος που αισθάνεστε είναι ο εγκέφαλος σας που μαζεύεται. Οπότε, αντί να πάρετε ένα παυσίπονο, δοκιμάστε πρώτα να πιείτε νερό. Θα λύσει το πρόβλημα αντί να το κουκουλώσει.

Νιώθετε ότι νυστάζετε υπερβολικά.

Μπορεί κάποιες φορές να νιώθετε ότι χρειάζεστε καφεΐνη, στην πραγματικότητα όμως μπορεί απλά να διψάτε. Το αίμα για να κυλήσει στο σώμα σας χρειάζεται νερό. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το αίμα έχει λιγότερο νερό κι έτσι γίνεται πιο παχύρευστο. Έτσι,  κινείται πιο αργά μέσα στο σώμα και η καρδιά κουράζεται περισσότερο για να αντλήσει το πηχτό αίμα. Καθώς τα επίπεδα της πίεσης πέφτουν, αρχίζετε να νιώθετε πολύ κουρασμένοι. Οπότε, όταν νιώθετε κουρασμένοι, ή ζαλίζεστε, αφήστε τα κρύα γλυκά ροφήματα και πιείτε νερό.

Μυϊκοί σπασμοί και κράμπες.

Ειδικά όσοι γυμνάζονται υπερβολικά, είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε αυτά τα συμπτώματα. Καθώς ιδρώνετε, το σώμα σας χάνει νερό και ηλεκτρολύτες. Αν δεν ενυδατώνεστε κατάλληλα, τότε θα αρχίσετε να το νιώθετε στους μύες σας, με τη μορφή σπασμού ή κράμπας. Το καλύτερο είναι να είστε καλά ενυδατωμένοι ώστε να μη συμβεί αυτό. Αν συμβεί όμως, αναπληρώστε το νερό που σας λείπει άμεσα.

Έχετε ξερή επιδερμίδα ή μουλιασμένα  δάχτυλα.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τα δάχτυλά σας  να φαίνονται σαν μουλιασμένα παρόλο που δεν ήσασταν στο νερό; Αυτό συμβαίνει επειδή είναι διψασμένα. Η επιδερμίδα αποτελείται από περισσότερο από 60% νερό και χρειάζεται νερό για να γεμίσει και να είναι ελαστική, αλλιώς αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά της.

Ενυδατωθείτε λοιπόν!!!! Έχετε πάντα μαζί σας ένα ανοξείδωτο μπουκάλι για νερό. Το κρατάει δροσερό για πολλές ώρες και παράλληλα μειώνετε την κατανάλωση πλαστικού, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του πλανήτη μας !!!

Βy Laci Mosier

Copyright © 2021, All rights reserved.

Add to cart