Πες ΤΕΛΟΣ στο ΣΤΡΕΣ

Πες ΤΕΛΟΣ στο ΣΤΡΕΣ – 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας είναι τέτοιος που έχουμε φτάσει να αποδεχόμαστε το άγχος ως ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής μας. «Το άγχος είναι φυσιολογικό», είναι συχνά μια επαναλαμβανόμενη φράση ενώ αν δούμε κάποιον που δεν αγχώνεται, τείνουμε να πιστεύουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το άτομο.

Το άγχος εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Προκαλεί σωματική δυσφορία με τη μορφή πονοκεφάλων, οσφυαλγίας, ναυτίας και άλλων παθήσεων. Μας επηρεάζει όμως ψυχικά αλλά και συναισθηματικά. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα πρώιμα συμπτώματα του στρες, αυτό σιγά σιγά μεγαλώνει μέσα μας και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως διαβήτη, υπέρταση, αλλά και σε νοητικό επίπεδο, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος, ψύχωση και άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Όταν υποφέρουμε από παθήσεις όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης, τα αντιμετωπίζουμε με φάρμακα. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν τη βασική αιτία: το άγχος με αποτέλεσμα να γινόμαστε εξαρτημένοι από τα φάρμακα.

Οι άνθρωποι έχουν αρκετούς λόγους να παραμείνουν αγχωμένοι και μπορεί να πουν ή να σκεφτούν: “Δεν ξέρετε τι περνάω!”,  “Πρέπει να ανέχομαι τόσο δύσκολους ανθρώπους που είναι αδύνατο να μην αγχώνομαι”, “Η δουλειά μου είναι τόσο απαιτητική!”, “Τα παιδιά μου δεν είναι υπό τον έλεγχό μου!”

Το άγχος όμως είναι μια κατάσταση του νου και μπορούμε να ρυθμίσουμε το μυαλό.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα μας όταν βιώνουμε μια αγχωτική κατάσταση?

Όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε μια αγχωτική κατάσταση, τα επινεφρίδια μας, που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά μας, απελευθερώνουν αρκετές ορμόνες. Δύο από τα σημαντικά είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.

  • Η κορτιζόλη είναι μια πρωταρχική ορμόνη του στρες. Αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Αυξάνει επίσης τις ανάγκες του εγκεφάλου για γλυκόζη. Επιπλέον, επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ξεπερνά το πεπτικό και αναπαραγωγικό σύστημα και τις διαδικασίες ανάπτυξης.
  • Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και ενισχύει τα αποθέματα ενέργειας.

Αυτή είναι η φυσική απόκριση του σώματος στα ερεθίσματα του στρες. Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα ζωτικά μας στοιχεία επανέρχονται στο φυσιολογικό όταν περάσει η αγχωτική κατάσταση. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι όταν βρισκόμαστε συνεχώς σε κατάσταση στρες – γιατί αυτό δυσκολεύει την υποχώρηση των αυξημένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης. Αυτός είναι ο λόγος που αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις υγείας. Και, αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας.

Πως να διαχειριστώ το άγχος?

Το πρώτο βήμα λοιπόν για τη διαχείριση του άγχους, είναι να προσδιορίσουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν άγχος και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε κάθε ένα από αυτά τα ερεθίσματα ξεχωριστά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί τρόποι για να προετοιμάσουμε το μυαλό μας για να διαχειριστούμε το άγχος. Παρακάτω θα βρείτε πέντε συμβουλές για να προετοιμάσετε το μυαλό για να διαχειριστεί το άγχος!

1 Άσκηση

1. Άσκηση _ 'Stress no more' Blog
1. Άσκηση _ ‘Stress no more’ Blog

Είμαστε τόσο εγκλωβισμένοι με τις καθημερινές μας δραστηριότητες που η άσκηση πέφτει χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Η άσκηση κάνει πολύ καλό σωματικά, αλλά είναι επίσης καλή και για το μυαλό. Από τις καλύτερες ασκήσεις λοιπόν είναι και η πρακτική yoga. Η γιόγκα προσφέρει οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία σε άτομα όλων των ηλικιών.

Το πιο ευρέως γνωστό όφελος της γιόγκα – και το πιο δύσκολο να αποδειχθεί – είναι οι ψυχολογικές της επιπτώσεις. Παρά τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ γιόγκα και ψυχολογικής ευεξίας, υπάρχουν ελάχιστα πειστικά στοιχεία για το πώς η πρακτική επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Ένας από τους μεγαλύτερους ισχυρισμούς είναι ότι η γιόγκα βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες, καθώς και στον διαλογισμό ή στη χαλάρωση.

Τα οφέλη της άσκησης δεν μετρούνται, όποιο είδος πρακτικής κι αν επιλέξετε. Αλλά αν κάνουμε την άσκηση μέρος της ρουτίνας μας, μπορούμε αργά και σίγουρα να βιώσουμε τα οφέλη. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι “αργά”. Πρέπει να κάνουμε υπομονή και θα φανούν τα αποτελέσματα. Ενώ οι σωματικές επιπτώσεις της άσκησης μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν, θα διαπιστώσουμε ότι η διάθεσή μας θα βελτιωθεί ακόμη και με 30 λεπτά καθημερινής κίνησης και θα νιώθουμε πιο ανάλαφροι.

Αν θέλετε λοιπόν να μπείτε στον μαγικό κόσμο της yoga, μην ξεχνάτε πως ένα yoga mat είναι απαραίτητο! Γιατί? Tα στρώματα για Yoga είναι αντιολισθητικά, προσφέρουν σταθερότητα ώστε να μπορείς να κινείσαι με χάρη και αυτοπεποίθηση από τη μία πόζα στην άλλη, αλλά και προστατεύουν τις αρθρώσεις και αποτρέπουν τραυματισμούς.

Αν λοιπόν η yoga είναι η επόμενη πρακτική για εσάς, τότε διαβάστε ΕΔΩ τον οδηγό για το ποια yoga πρακτική να επιλέξετε! Και όταν βρείτε τη πρακτική που ψάχνετε, τότε ο πλήρες οδηγός μας θα σας βοηθήσει να διαλέξετε ακριβώς το στρώμα που θα χρειαστείτε στην πρακτική σας!

2 Καθαρός αέρας και ηλιακό φως

2. Βόλτα στη φύση _ 'Stress no more' Blog
2. Βόλτα στη φύση _ ‘Stress no more’ Blog

Ζώντας στην ψηφιακή εποχή, είμαστε κολλημένοι τις περισσότερες φορές σε εσωτερικούς χώρους. Ο καθαρός αέρας και η ηλιοφάνεια έχουν γίνει πράγματα που βιώνουμε μόνο στις διακοπές. Ο καθαρός αέρας όμως και η ηλιοφάνεια, παίζουν με το μέρος τους ευεργετικό ρόλο στο σώμα μας καθώς η έκθεση  στον ήλιο μας δίνει άφθονη βιταμίνη D ενώ βοηθάει και στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Αν πάλι οι ώρες της εργασίας σας δεν σας επιτρέπουν να έχετε τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε, τότε μία βιταμίνη D είναι ότι πρέπει, για να σας δώσει όλα όσα χρειάζεστε!

3 Διαλογισμός

«Δεν έχω χρόνο για διαλογισμό» ή «Δεν ξέρω πώς να διαλογίζομαι» είναι μερικοί συνήθεις λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν διαλογίζονται. Τι θα λέγατε όμως, να ξεκινήσετε την πρακτική του διαλογισμού χωρίς να περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα;

3. Διαλογισμός _ 'Stress no more' Blog
3. Διαλογισμός _ ‘Stress no more’ Blog

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να ξεκινήσουμε, είναι να καθίσουμε ήρεμα χωρίς θόρυβο και περισπασμούς για λίγα λεπτά και να παρακολουθούμε την αναπνοή μας. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας καθώς το μυαλό μας μπορεί να περιπλανηθεί σε μια ατελείωτη ροή σκέψεων, αλλά δεν πειράζει. Ένα άβολο κάθισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση μας. Για μεγαλύτερη άνεση, δοκιμάστε να καθίσετε πάνω σε μαξιλάρι διαλογισμού ή σε zafus από φαγόπυρο. Αν πάλι επιθυμείτε να διαλογιστείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε δοκιμάστε να τοποθετήσετε το μαξιλάρι διαλογισμού σας, πάνω σε ένα zabuton. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε αρκετό ύψος, επιτρέποντας στους γοφούς σας να χαλαρώσουν, και την υποστήριξη και την άνεση, που θα χρειαστείτε, για τα γόνατα και τους αστραγάλους σας.

Όταν καθόμαστε σιωπηλοί, μπορεί να μην βιώνουμε τίποτα το εκπληκτικό, αλλά ηρεμούμε το μυαλό μας επιβραδύνοντας τον ρυθμό των σκέψεων μας. Το χειροποίητο Singing Bowl είναι μια εξαιρετική προσθήκη για την πρακτική σας στο διαλογισμό σας, καθώς ο ιδιαίτερος ήχος που παράγουν, βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό και να χαλαρώσει το σώμα. 

Εξασκώντας την πρακτική του διαλογισμού λοιπόν, θα φέρει σαφήνεια στη σκέψη μας και θα βελτιώσει τη διάθεσή μας, καθώς και τη συνολική μας αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητά μας.

4 Ύπνος

4. Ύπνος _ 'Stress no more' Blog
4. Ύπνος _ ‘Stress no more’ Blog

Πολλοί άνθρωποι που έχουν αϋπνία δεν το παίρνουν στα σοβαρά αλλά, και πάλι, υπάρχουν λόγοι για την έλλειψη ύπνου – πίεση εργασίας, παιδιά, εργασίες, έργα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αϋπνία έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα και στο μυαλό. Επηρεάζει επίσης, τις ημερήσιες δραστηριότητες ενός ατόμου και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα ατυχήματα λόγω κακής κρίσης. Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει την εστίασή μας κατά την οδήγηση την επόμενη μέρα. Είναι επίσης πιθανό να κοιμηθούμε κατά την οδήγηση, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Ο ύπνος λοιπόν, είναι η στιγμή που το σώμα μπαίνει σε λειτουργία επισκευής και το μυαλό θεραπεύεται. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα το σώμα και το μυαλό μας. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη σκέψη μας και να επηρεάσει τις δραστηριότητές μας. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μία ρουτίνα ύπνου. Δημιουργήστε μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, με τη συνοδεία μίας ζεστής κούπας τσάι, αφήνοντας στο χώρο το άρωμα από κάποιο incense stick, ή ακόμη και ενός φυτικού κεριού. Ταυτόχρονα μπορείτε να ξεκουράστε τα μάτια σας με το εκπληκτικό μαξιλαράκι ματιών γεμάτο με ένα μείγμα λιναρόσπορου & λεβάντας. Πιστέψτε μας, θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά!

Αν πάλι νιώθετε έντονη κούραση χωρίς να καταφέρνετε να βρίσκετε την ηρεμία που χρειάζεστε ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα CBNight Formula & CBNight Formula Plus. Ασφαλές και αποτελεσματικά φυσικά συμπληρώματα που προέρχονται αποκλειστικά από ιταλική βιολογική κάνναβη. Θα βελτιώσουν την ποιότητας ζωής για όσους αντιμετωπίζουν αϋπνία, με φυσικό τρόπο.

Εάν πάλι αισθάνεστε ότι δεν κοιμάστε αρκετά για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ύπνου και να το αντιμετωπίσετε.

5 Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμηση του στρες. Συχνά, το άγχος μας προκαλείται επειδή εστιάζουμε υπερβολικά σε αυτά που μας λείπουν. Μπορούμε να αναπτύξουμε τη νοοτροπία της αφθονίας εάν ασκούμε ευγνωμοσύνη. Εάν δηλαδή απαριθμήσουμε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, θα ρυθμίσουμε το μυαλό μας να σκεφτεί τι έχουμε αντί για αυτό που δεν έχουμε. Εάν το κάνουμε αυτό κάθε βράδυ πριν πάμε για ύπνο, θα έχουμε καλύτερη ψυχική κατάσταση ενώ κοιμόμαστε και θα βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Μπορούμε να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη στην αρχή της ημέρας για να τονώσουμε τη διάθεσή μας νωρίς το πρωί, ώστε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με θετική νότα.

Τέλος, όλα έχουν να κάνουν με το μυαλό. Έχει να κάνει με την ενδυνάμωση του εαυτού μας και τη ρύθμιση του μυαλού μας είτε αφήνουμε το άγχος να μας γεμίσει είτε να το περιορίσουμε.

 

*Αυτό το άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν είναι, ούτε προορίζεται να υποκαταστήσει τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία και δεν πρέπει ποτέ να βασίζεται σε συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα άρθρα!

Copyright © 2021, All rights reserved.

Add to cart