Γιόγκα για καλύτερη πέψη | BLOG

Yoga για καλύτερη πέψη

Γιόγκα για καλύτερη πέψη

Η γιόγκα είναι γνωστή για τα εκπληκτικά της οφέλη στην υγεία καθώς ολοένα και περισσότεροι τη διαλέγουν ως τη βασική τους άσκηση. Γνωρίζατε όμως πως η γιόγκα είναι επίσης αποτελεσματική στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, οξύτητα αλλά και δυσκοιλιότητα?! Είτε αντιμετωπίζετε προβλήματα στην κοιλιά λόγω υπερφαγίας είτε λόγω φαρμακευτικής αγωγής, η άσκηση γιόγκα, μπορεί να είναι αποτελεσματική σε όλες τις καταστάσεις!

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες στάσεις γιόγκα που μπορείτε να κάνετε ώστε να ανακουφιστείτε από πεπτικά προβλήματα.

1. Happy Baby or Ananda Balasana

Ξαπλώστε ανάσκελα και λυγίστε τα γόνατά σας, φέρνοντάς τα κοντά στο στήθος. Κρατήστε τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας με τα χέρια σας και ανοίξτε τα γόνατά σας ελαφρώς πιο φαρδιά από τον κορμό, φέρνοντάς τα κοντά στις μασχάλες. Ο αστράγαλός σας πρέπει να είναι πάνω από τα γόνατά σας και να διατηρεί την κνήμη σας κάθετη στο πάτωμα και μετακινήστε απαλά τα πόδια σας πάνω-κάτω.

1. Happy Baby or Ananda Balasana _'Yoga για καλύτερη πέψη' Blog
1. Happy Baby or Ananda Balasana _’Yoga για καλύτερη πέψη’ Blog

2. Lotus Pose or Padmasana

Καθίστε πάνω στο στρώμα γιόγκα σε θέση σταυροπόδι (τα πόδια να είναι τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο) και η σπονδυλική στήλη σε ευθεία στάση. Φέρτε και τα δύο σας χέρια σε Gyan mudra και τοποθετήστε τα πάνω στα γόνατά σας. Εισπνεύστε και εκπνεύστε, μένοντας σε αυτή τη στάση για λίγα λεπτά. Επαναλάβετε τη στάση, αλλάζοντας πόδι.

2. Lotus Pose or Padmasana Balasana _'Yoga για καλύτερη πέψη' Blog
2. Lotus Pose or Padmasana Balasana _’Yoga για καλύτερη πέψη’ Blog

3. Locust Pose or Salabhasana

Ξαπλώστε με το στομάχι σας πάνω στο στρώμα γιόγκα, έχοντας τα χέρια σας στο πλάι και τα πόδια σας τεντωμένα. Τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας πρέπει να είναι ενωμένα. Σφίξτε και τα δύο σας χέρια πίσω από το ιερό οστό σας. Εισπνεύστε και σηκώστε το στήθος και τα πόδια σας από το έδαφος.

3. Locust pose or Salabhasana _'Yoga για καλύτερη πέψη' Blog
3. Locust pose or Salabhasana _’Yoga για καλύτερη πέψη’ Blog

4. Child’s Pose or Balasana

Γονατίστε στο στρώμα γιόγκα με τα χέρια σας στο πλάι. Κρατήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας ενωμένα και τα γόνατα ελαφρώς μακριά το ένα από το άλλο. Εισπνεύστε και ταυτόχρονα χαμηλώστε τον κορμό σας προς τα εμπρός, ακουμπώντας την κοιλιά σας στους μηρούς σας. Το κεφάλι σας πρέπει να αγγίζει το στρώμα. Τώρα απλώστε και τα δύο σας χέρια μπροστά, ακουμπώντας το στρώμα. Σταματήστε για 4-5 αναπνοές και μετά επιστρέψτε στην αρχική θέση.

4. Child's Pose or Balasana _'Yoga για καλύτερη πέψη' Blog
4. Child’s Pose or Balasana _’Yoga για καλύτερη πέψη’ Blog

5. Forward Bend or Uttanasana

Σταθείτε πάνω στο στρώμα γιόγκα με τα πόδια σας ελαφρώς ανοικτά. Εισπνεύστε και τεντώστε και τα δύο σας χέρια προς τα πάνω. Εκπνεύστε και σκύψτε προς τα εμπρός. Μπορείτε να λυγίσετε ελαφρά τα γόνατά σας για να μειώσετε την πίεση από το κάτω μέρος της πλάτης σας. Κατεβάστε τα χέρια σας και πιέστε τις παλάμες στις γάμπες σας. Σταματήστε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εισπνεύστε και τοποθετήστε απαλά τα χέρια σας στους γοφούς σας για να ανέβουν.

5. Forward Bend or Uttanasana _'Yoga για καλύτερη πέψη' Blog
5. Forward Bend or Uttanasana _’Yoga για καλύτερη πέψη’ Blog

*Αυτό το άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν είναι, ούτε προορίζεται να υποκαταστήσει τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία και δεν πρέπει ποτέ να βασίζεται σε συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα άρθρα!

Αλλεργίες & Νέτι | BLOG

Αλλεργίες & Νέτι

Αλλεργίες & Νέτι

Με την Άνοιξη έρχονται και οι αλλεργίες (!). Τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλλουν και εκτός από ρινική συμφόρηση να περιλαμβάνουν φαγούρα και υγρά μάτια, ρινική καταρροή και φτέρνισμα. Η άσκηση, η  διατροφή και ο επαρκής ύπνος είναι μερικοί από τους τρόπους που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Πέρα από αυτά όμως και η βιταμίνη D είναι σύμμαχος σας ενάντια στην αλλεργία, για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μύτη σας είναι ένα άλλο σημαντικό μονοπάτι για ένα υγιές σώμα. Πως όμως μπορείτε να τη διατηρήσετε καθαρή και υγιής?

Η ρινική κοιλότητα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της ρύπανσης και των αλλεργιογόνων, είναι λοιπόν σημαντικό να τη διατηρείτε καθαρή και λειτουργική. Αυτό γιατί, μέσα βρίσκονται πολυάριθμα μικροσκοπικά τριχίδια, που φιλτράρουν και συγκρατούν το μεγαλύτερο μέρος των βλαπτικών και τοξικών προσμίξεων, που εισέρχονται με το εισπνεόμενο ρεύμα αέρος. Μια ρινική πλύση, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπλύνετε τη βλέννα και τις τοξίνες και να διατηρήσετε τη κοιλότητα σας υγιή. Σε αυτό μπορεί θα βοηθήσει το neti pot.

Τι είναι λοιπόν, το neti pot; Το δοχείο neti, είναι μια παραδοσιακή τεχνική της Αγιουρβέδα, που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η διαδικασία καθαρισμού με δοχείο Neti μπορεί να γίνει μία φορά την ημέρα για θέματα θεραπείας (και για κάποιο χρονικό διάστημα). Σε περιπτώσεις έντονων κρυολογημάτων, ρινικής καταρροής, αλλεργιών ή άλλων παθήσεων, μπορείτε να επαναλλάβετε τον καθαρισμό έως και 3 φορές την ημέρα.

Για τη διαδικασία καθαρισμού θα χρειαστείτε ένα ειδικό δοχείο neti, χλιαρό αποστειρωμένο νερό και 1/3 του κουταλιού αλάτι μη ιωδιούχο.

Η προσθήκη του αλατιού εξασφαλίζει ότι η οσμωτική πίεση του νερού, θα είναι ίση με την πίεση των υγρών του σώματος. Έτσι, αποφεύγεται οποιοσδήποτε ερεθισμός του βλεννογόνου της μύτης. Αν νιώσετε κάποια αίσθηση καψίματος ή πόνου στη μύτη είναι μια ένδειξη ότι ή βάλατε πολύ λίγο αλάτι ή πάρα πολύ. Αν βάλετε τη σωστή ποσότητα αλατιού, τότε το νερό περνάει πολύ εύκολα και ανώδυνα.

Πώς χρησιμοποιείται

Πάρτε το δοχείο νέτι με το χλιαρό, αλατισμένο νερό και σταθείτε πάνω από ένα νιπτήρα με τα πόδια σας λίγο ανοικτά και κάμψτε λίγο τον κορμό προς τα εμπρός. Γείρετε το κεφάλι στο πλάι και ελαφρώς προς τα εμπρός. Αρχίστε να αναπνέετε από το στόμα. Εισάγετε απαλά το στόμιο του δοχείου στο ρουθούνι που βρίσκεται πάνω. Το στόμιο χρειάζεται να εφαρμόζει καλά, χωρίς πίεση στην εσωτερική πλευρά του ρουθουνιού, ώστε να μην τρέξει νερό από αυτό το ρουθούνι. Το νερό θα αρχίσει να περνάει και να τρέχει από το άλλο ρουθούνι, καθώς το κεφάλι σας έχει σωστή κλίση. Όταν έχετε περάσει τη μισή ποσότητα νερού απομακρύνετε το στόμιο του κανατιού από το ρουθούνι. Φυσήξτε ήπια τη μύτη διώχνοντας τη βλέννα που μπορεί να υπάρχει. Γείρετε το κεφάλι από την αντίθετη πλευρά και επαναλάβετε τη διαδικασία, τοποθετώντας το στόμιο του δοχείου στο άλλο ρουθούνι.

Τι να προσέξετε:

 • Το νερό χρειάζεται να τρέχει μόνο μέσα από τα ρουθούνια. Αν το νερό πάει προς το στόμα αυτό είναι μία ένδειξη ότι η στάση του κεφαλιού χρειάζεται ρύθμιση.
 • Βεβαιωθείτε ότι η μύτη έχει στεγνώσει εντελώς μετά την πρακτική, ώστε να μη μείνει υγρασία στις ρινικές κοιλότητες.
 • Μη φυσάτε τη μύτη πολύ δυνατά για να μη βουλώσουν τα αυτιά σας.
 • Άτομα που πάσχουν από χρόνια αιμορραγία της μύτης δεν πρέπει να κάνουν το Νέτι, χωρίς να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό.

 

*Αυτό το άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν είναι, ούτε προορίζεται να υποκαταστήσει τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία και δεν πρέπει ποτέ να βασίζεται σε συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα άρθρα!

Time to DETOX | BLOG

Ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση

Ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση –

Αποτοξίνωση είναι η λέξη που μας τραβάει αμέσως την προσοχή όταν τη βλέπουμε, τη διαβάζουμε ή την ακούμε. Ειδικά καθώς επανερχόμαστε από τις διακοπές του Πάσχα, θέλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό του ήπατος, πιο πολύ από ποτέ! Τι είναι, όμως, η αποτοξίνωση; – και πώς εμπλέκεται ο εγκέφαλός μας;

Η αποτοξίνωση είναι μια βασική κυτταρική λειτουργία. Όταν το σώμα αποτοξινώνεται, συσκευάζει υπολείμματα με τη μορφή τροφών και τοξινών, έτσι ώστε να μπορούν να αποβληθούν εύκολα από το σώμα. Εξαλείφουμε αυτά τα υπολείμματα μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως η γαστρεντερική οδός, το ουρογεννητικό σύστημα, η αναπνευστική οδός και οι ιδρωτοποιοί αδένες μας, ενώ απαιτείται η στρατολόγηση πολλαπλών οργάνων όπως το ήπαρ, οι πνεύμονες, η χοληδόχος κύστη, το δέρμα, τα νεφρά και ναι, ο εγκέφαλος!

Γιατί όργανα όπως ο εγκέφαλός μας υποφέρουν περισσότερο από τοξίνες?

Οι οδοί αποτοξίνωσης του σώματός μας, απαιτούν επίσης μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που λειτουργούν ως συν-παράγοντες για τα ένζυμα που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία πολλαπλών βημάτων. Επειδή λοιπόν αυτή η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη, η αποτοξίνωση απαιτεί σημαντικές ποσότητες από την παροχή ενέργειας του σώματος μας.

Όταν το σώμα μας προσβάλλεται από την έκθεση σε προ φλεγμονώδη τρόφιμα σε αλκοόλ, κάπνισμα, φάρμακα αλλά και επίμονους οργανικούς ρύπους, ο οργανισμός μας καταβάλλεται ακόμη περισσότερο. Τότε αρχίζουμε να αισθανόμαστε αδιαθεσία και να βιώνουμε όχι μόνο χρόνια κόπωση και αδυναμία, αλλά αργή επεξεργασία και γνωστικές δυσκολίες.

Ο σκοπός λοιπόν, είναι να διαλέξετε και να κάνετε την αποτοξίνωση που είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές σας ανάγκες!

Τροφές για την προώθηση της αποτοξίνωσης:

 • Σταυρανθή λαχανικά: μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, φύτρα μπρόκολου
 • Πράσινο τσάι: Matcha Τσάι
 • Μούρα: σμέουρα, βατόμουρα, φράουλες, φραγκοστάφυλα

Υγιείς συνήθειες για την υποστήριξη της αποτοξίνωσης:

Διαλειμματική νηστεία: Επιταχύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθάει στην απώλεια λίπους και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Ενυδάτωση: Φροντίστε να καταναλώνετε άφθονο νερό. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά έχει μεγάλη σημασία!

Γεμίστε το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού σας αρκετές φορές την ημέρα. Η σωστή ισορροπία υγρών, βοηθάει τον οργανισμό και οδηγεί σε καλύτερη αποβολή των τοξινών μέσω της ούρησης.

Επίσης, για maximum της ενυδάτωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις αμπούλες quinton. Είναι ιδανικές για αναζωογόνηση και αποτοξίνωση καθώς ενδείκνυται για: Αύξηση της ενέργειας | Ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος | Ανάρρωση | Αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε τοξίνες και ρύπους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τρώτε βιολογικά όποτε μπορείτε, για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και υπολείμματα χημικών εκμεταλλεύσεων. Χρησιμοποιήστε φιλικά προς το περιβάλλον καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και καθαριστικά.

Στοχεύστε στο συμπλήρωμά σας για πρόσθετη δόση αποτοξίνωσης. Υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε αυτό που θα ταιριάξει περισσότερο στις ανάγκες σας.

Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν συμπληρώματα όπως, τα Superfoods, Forever Beautiful με το μοναδικό συνδυασμό από ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτικά θρεπτικά συστατικά καθώς και το Golden Mellow για χαλάρωση σώματος και πνεύματος. Το MINAMI MorEPA Platinum – Με Ωμεγα-3 και Βιταμίνη D, παρέχει βασική υποστήριξη στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του κυκλοφορικού, της καλής χοληστερόλης. Ενισχύουν τη διάθεση και βοηθούν στη διατήρηση καθαρών αρτηριών, καθώς και τη φυσική κατάσταση.

Επιπλέον, για αντιοξειδωτική στήριξη σε όλο το σώμα, η Royal Green Astaxanthin έχει το πλεονέκτημα ότι είναι σε θέση να συμβάλλει σε πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος, προσφέροντας έτσι την εκπληκτική της αντιοξειδωτική δράση στο σώμα ενώ η προστιθέμενη βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Ακόμη, το συμπλήρωμα διατροφής Natto Activ Nattokinase & Proteases της Dynamic Enzymes, που αποτελείται από ένα ισχυρό μείγμα ενζύμων, προάγει την καρδιαγγειακή και κυκλοφορική υγεία.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς να χρησιμοποιείτε τα συμπληρώματα και σε ποια δόση, μιλήστε με ένα γιατρό.

Καθημερινή κίνηση και άσκηση

Τρέξτε, περπατήστε, πηγαίνετε σε ένα μάθημα γιόγκα, αθληθείτε ή ακόμη κάντε ποδήλατο. Αν  μπορείτε να καταφέρετε, να ιδρώνετε κάθε μέρα, αυτό θα υποστηρίξει τις οδούς αποτοξίνωσης και τον εγκέφαλό σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα yoga mat ή μια πετσέτα yoga, που θα διατηρήσει την εφίδρωση χωρίς να αποσπάται η προσοχή από την πρακτική σας.

Goal: 20 λεπτά στη φύση κάθε μέρα

Η άσκηση στη φύση ή ακόμη και μια βόλτα στη φύση, βελτιώνει τη διανοητική διαύγεια, μειώνει το στρες και το άγχος και έχει ευεργετικά φυσιολογικά αποτελέσματα όπως μειωμένο καρδιακό ρυθμό, αναπνευστικό ρυθμό και μειωμένη αρτηριακή πίεση. Αυτές οι βελτιωμένες φυσιολογικές παράμετροι μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μόνο κατά την αποτοξίνωση. Έτσι, πηγαίνετε για μια πεζοπορία, περπατήστε στο πάρκο ή καθίστε στην αυλή σας για λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επιδιορθώσει την κυτταρική βλάβη από τοξίνες και άλλες εκθέσεις. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να επιβραδύνει και να επανορθώνει τον εαυτό του κάθε βράδυ με αρκετό ύπνο. Ακόμα καλύτερα αν είναι δυνατόν να κοιμάστε το αργότερο στις 10:30 μ.μ. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική θεωρία, το σώμα αρχίζει να επεξεργάζεται τις τοξίνες γύρω στις 23:00, επομένως θέλετε να κοιμάστε ήδη, πριν αρχίσει η διαδικασία.

Αν πάλι δυσκολεύεστε, αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική, βραδινή ρουτίνα ύπνου. Ξεκινήστε με ένα ζεστό μπάνιο! Η δυνατή φροντίδα δέρματος, μαζί με ένα φυσικό συμπλήρωμα κολλαγόνου που υποστηρίζει τόσο τον ύπνο όσο και το δέρμα καθώς και η συντροφιά ενός ζεστού τσάι, θα φέρει την χαλάρωση που χρειάζεται ο οργανισμό σας. Τα αποτελέσματα?! – περισσότερη ηρεμία, λαμπερό δέρμα, ήρεμο μυαλό.

Και για έναν ακόμη καλύτερο ύπνο, λίγες σταγόνες από τη CBΝight Formula, θα σας εξασφαλίσει την ξεκούραση αλλά και την αποκατάσταση του ύπνου σας.

 

*Αυτό το άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν είναι, ούτε προορίζεται να υποκαταστήσει τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία και δεν πρέπει ποτέ να βασίζεται σε συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα άρθρα!

spring detox blog part2

Άνοιξη ευκαιρία για ανανέωση και αποτοξίνωση – Part 2

Όπως στη φύση ξεκινούν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια νέας ζωής έτσι και για εμάς η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε νέους σπόρους, αφήνοντας πίσω μας συνήθειες επιβλαβείς για το σώμα μας, το νου και την ψυχή μας.

Μέσω της πρακτικής yoga είναι η τέλεια εποχή για να ξαναθυμηθούμε ή και να ανακαλύψουμε τη σύνδεσή μας με τη φύση και τον εαυτό μας, να βρούμε την ισορροπία μας, να αποτοξινωθούμε σωματικά  και νοητικά, να εκτιμήσουμε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας και να χαρούμε την παρούσα στιγμή με περισσότερη επίγνωση και συνειδητότητα.

Οι αρχαίες παραδόσεις της γιόγκα δίνουν έμφαση στην αποτοξίνωση  του σώματος και του νου από μέσα προς τα έξω. Καλωσορίζοντας λοιπόν την Άνοιξη μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες από αυτές τις πρακτικές και να κάνουμε μια φρέσκια αρχή.

Ασκήσεις Yoga & Περιστροφές  / Twists

Οι περιστροφές/συστροφές είναι ασκήσεις γιόγκα που συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών ενεργοποιώντας τα εσωτερικά όργανα που μεταβολίζουν τις τοξίνες, βοηθούν το πεπτικό σύστημα κι ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Ταυτόχρονα δυναμώνουν τη σπονδυλική στήλη, απελευθερώνουν τις μυϊκές εντάσεις και ενεργοποιούν τα chakras.

Σας δίνουμε μια σύντομη σειρά ασκήσεων γιόγκα διάρκειας περίπου 20 λεπτών, που μπορείτε να ακολουθείτε καθημερινά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας και να αποβάλλετε τη στατική ενέργεια του χειμώνα.

balasana adho mukavirabhadrasanautthittaParivrttautkatasanagarudasanautthittamarichyasana bharadvajasanajathara apanasanasavasana 

Pranayama: τεχνικές ελεγχόμενης αναπνοής

Με τις γιογκικές τεχνικές αναπνοής αυξάνουμε το εύρος των πνευμόνων μας και λαμβάνοντας σταδιακά περισσότερο οξυγόνο, μαθαίνουμε να αναπνέουμε πιο αργά, βαθιά και με περισσότερη επίγνωση.

Ως αποτέλεσμα η ελεγχόμενη, βαθιά κι ενσυνείδητη αναπνοή, μας βοηθά να μειώσουμε τις τοξίνες, να απελευθερώσουμε την ένταση, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό και το νευρικό μας σύστημα, να απελευθερώσουμε τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη διαύγεια και να νιώσουμε εν γένει καλύτερα.

Neti pot

Με τον ερχομό της άνοιξης αυξάνονται και οι εποχικές αλλεργίες. Μια απλή πρακτική, όπως το Neti pot μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση και να κατευνάσει τις ρινικές αλλεργίες. Οι γιόγκις χρησιμοποιούν το neti pot εδώ και χιλιάδες χρόνια για να αντιμετωπίσουν τη ρινική συμφόρηση και άλλες αναπνευστικές και ρινικές παθήσεις. Σύμφωνα με το Hatha yoga Pradipika (ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της γιόγκικης παράδοσης) τo Neti είναι μια από τις 6 ιεροτελεστίες καθαρισμού που θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε γιόγκι για καθαρίζει και να εξαγνίζει το σώμα του. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι αρχαίοι yogi χρησιμοποιούσαν το Neti καθημερινά. Οι σύγχρονοι όμως επιστήμονες συστήνουν να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο για να αποφεύγονται ερεθισμοί ή ξηρότητα στη ρινικές κοιλότητες και στα ιγμόρεια. H χρήση του Neti pot θα πρέπει πάντα στην αρχή να γίνεται υπό την καθοδήγηση έμπειρου δασκάλου για την ασφαλή του χρήση.

Seed Mantras

Ο καθαρισμός και η αποτοξίνωση δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις φυσικές ακαθαρσίες του σώματος. Ο χειμώνας συχνά μας αφήνει με μια βαριά, νωθρή ενέργεια. Τα seed mantras, η επανάληψη κάποιων συγκεκριμένων δονήσεων που συνδέονται με τα chakras, είναι ένα δυνατό εργαλείο που  καθαρίζει την ενέργεια μας και τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα των chakras ώστε η λεπτοφυής ζωτική ενέργεια (prana) να μπορεί να ρέει ελεύθερα. Ένας καθημερινός καθοδηγούμενος διαλογισμός mantra ή chanting θα μπορούσε να βοηθήσει τον καθαρισμό των chakras.

Ας  καθαρίσουμε το λόγο μας

Όταν καθαρίζουμε τις σκέψεις και το λόγο μας καθαρίζουμε και τις ζωές μας. Οπότε ας δώσουμε προσοχή σε ό,τι σκεφτόμαστε και λέμε κι ας υιοθετήσουμε ένα πιο θετικό τρόπο σκέψης κι έκφρασης προκειμένου να καθαρίσουμε την αρνητική ενέργεια μέσα μας και γύρω μας.

Το να σωπαίνουμε για λίγα έστω λεπτά μέσα στην ημέρα, το να κάνουμε μια παύση ώστε να σκεφτούμε καλύτερα πριν μιλήσουμε, το να επιλέγουμε πιο συνειδητά τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, το να αντικαθιστούμε τις αρνητικές λέξεις και έννοιες με πιο θετικές, ενδυναμώνει και εμάς και τους συνανθρώπους μας κι ενισχύει την αίσθηση της ενότητας και της μοναδικότητας.

Ακόμα κι αν σας είναι τελείως άγνωστες  οι παραπάνω πρακτικές, μπορείτε να ξεκινήστε με μικρά βήματα. Ο καθαρισμός και η αναγέννηση είναι άλλωστε διαδικασίες που απαιτούν συνέπεια, υπομονή, επανάληψη και χρόνο.

Σημασία έχει να φυτέψουμε τώρα τους σπόρους !!!

Δείτε το μέρος 1ο του άρθρου μας, εδώ

detox blog photos

Άνοιξη! Ευκαιρία για ανανέωση και αποτοξίνωση- Part 1

Ο οδηγός αποτοξίνωσής σας

Καθώς βγαίνουμε από ένα απαιτητικό, για όλους μας διάστημα, η άνοιξη είναι ιδανική περίοδος  για να αποτοξινωθούμε και να αναζωογονηθούμε. Για να ξαναβρούμε λοιπόν την ισορροπία μας και να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας στο maximum των δυνατοτήτων του, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα καθαρίσει και θα μας ενεργοποιήσει σωματικά και πνευματικά αλλά και θα αφήσει πίσω του θετικές συνήθειες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα οφέλη είναι πολλά: αυξημένη ενέργεια, λαμπερό δέρμα, υγιείς μαλλιά & νύχια. Λιγότερο άγχος, καλύτερη συγκέντρωση, αύξηση του μεταβολισμού αλλά και μακροπρόθεσμη, επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Μειώνουμε επίσης τον κίνδυνο για χρόνιες και μη, ασθένειες.

Πως καταλαβαίνετε ότι χρειάζεστε αποτοξίνωση?

Ο οργανισμός σας θα σας ‘πει’ ότι είναι ώρα για αποτοξίνωση, όταν:

 • Αισθάνεστε μέσα στην ημέρα, διαρκώς κουρασμένοι ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες.
 • Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος ακόμη κι αν ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.
 • Έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση.
 • Το πεπτικό σας σύστημα αντιδρά με δυσπεψία ή δυσκοιλιότητα.
 • Εμφανίζετε ξαφνικά σημάδια ακμής.
 • Αισθάνεστε διαρκώς αγχωμένοι, αναστατωμένοι και αντιμετωπίζετε καταστάσεις χωρίς ψυχραιμία.
 • Υποφέρετε από πονοκεφάλους, και αισθάνεστε τα μάτια σας πρησμένα.
 • Έχετε ξηρό δέρμα με φαγούρα.

Εάν εμφανίζετε πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα τότε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε! Ωστόσο, η αποτοξίνωση είναι μία challenging διαδικασία καθώς πρέπει να διαλέξετε την κατάλληλη εποχή για εσάς. Το ξεκίνημα της Άνοιξης, του Καλοκαιριού αλλά και του Φθινοπώρου είναι οι καλύτερες εποχές καθώς δεν χρειάζεστε τόση τροφή για να ανεφοδιάσετε το σώμα σας όσο το χειμώνα, ενώ τα τρόφιμα αποτοξίνωσης τείνουν να είναι πιο ελαφριά.

Κατά το διάστημα της αποτοξίνωσης, αποφύγετε την πολύ έντονη σωματική άσκηση, χαλαρώστε τους ρυθμούς σας, πάρτε το στρωματάκι σας και βγείτε για λίγο yoga στη φύση. Κάντε θετικές σκέψεις, άλλωστε η αποτοξίνωση είναι και νοητική διαδικασία, κάντε σημειώσεις και καταγράψτε τις σκέψεις σας σε ένα σημειωματάριο αλλά και την πρόοδο σας. Σε κάθε περίπτωση είναι ο χρόνος που αφιερώνετε αποκλειστικά στον εαυτό σας!

Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε ενα πρόγραμμα άσκησης Yoga ή Pilates προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.  Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, έτσι ώστε το σώμα σας να μεταφέρει οξυγόνο και να αποβάλλει τις τοξίνες πιο αποτελεσματικά.

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τις τροφές που είναι κατάλληλες για αποτοξίνωση αλλά και ποιες να αποφύγετε.

Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα σύντομο διήμερο πρόγραμμα ενός σαββατοκύριακου, ένα μεγαλύτερο 7 ημερών και αν έχετε δυνατή θέληση ένα πρόγραμμα 14 ημερών

ανοιξη αποτοξινωση blog

Προτεινόμενο Πρόγραμμα Αποτοξίνωσης

Πρωινό. Ενδεικτικά μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα ρόφημα ή τσάι χωρίς καφείνη καθώς και ένα smoothie ή χυμό της αρεσκείας σας. Αποφύγετε τους έτοιμους χυμούς καθώς περιέχουν κρυφή ζάχαρη και δεν έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να σας αποτοξινώσουν. Μπορείτε να προσθέσετε και μια κουταλιά από τον αγαπημένο σας συνδυασμό super food για έξτρα συστατικά και οφέλη στη διατροφή σας.

Δεκατιανό. Επιλέξτε 10 ξηρούς καρπούς ή και ένα φρούτο.

Μεσημέρι. Αν το πρόγραμμα της καθημερινότητας σας το επιτρέπει, φροντίστε ώστε το κύριο γεύμα της ημέρας να είναι το μεσημεριανό όπου θα περιέχει ένα συνδυασμό φυτικών πρωτεϊνών, λαχανικών και λιπαρών, σε αναλογία 1-2-1.

Απογευματινό. Smoothie με φυτικό γάλα η γιαούρτι και μια κουταλιά super food ή πρωτείνης.

Δείπνο: Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα ιδανικά πριν τις 9.00μμ. Μια σούπα λαχανικών, μια σαλάτα, ή ένα stir fry. Πειραματιστείτε με άπειρους συνδυασμούς της προτίμησής σας χρησιμοποιώντας υλικά που έχουν αναφερθεί στον πίνακα. Μπορείτε να προσθέσετε  λίγους ξηρούς καρπούς ή λιναρόσπορο. Αν το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον πρωτεΐνη προσθέστε μια μεζούρα skinny protein, ή plant protein.

Μετά το τέλος του προγράμματος σας μην επιστρέψετε απότομα στις παλιές σας συνήθειες, αλλά δώστε το χώρο και το χρόνο στον οργανισμό να απορροφήσει τα οφέλη προσθέτοντας σταδιακά τρόφιμα στην διατροφή σας.

Μείνετε συντονισμένοι, έρχεται Part 2  οδηγός με πρακτικές για αυτή την περίοδο!

Note: Η αποτοξίνωση δεν ενδείκνυται για εγκύους ή ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά ή διατροφικές διαταραχές. Όσοι έχουν οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση που απαιτεί τακτική παρακολούθηση γιατρό ή πρόσληψη φαρμάκων, θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους πριν ξεκινήσουν αποτοξίνωση.

Add to cart