spring detox blog part2

Άνοιξη ευκαιρία για ανανέωση και αποτοξίνωση – Part 2

Όπως στη φύση ξεκινούν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια νέας ζωής έτσι και για εμάς η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε νέους σπόρους, αφήνοντας πίσω μας συνήθειες επιβλαβείς για το σώμα μας, το νου και την ψυχή μας.

Μέσω της πρακτικής yoga είναι η τέλεια εποχή για να ξαναθυμηθούμε ή και να ανακαλύψουμε τη σύνδεσή μας με τη φύση και τον εαυτό μας, να βρούμε την ισορροπία μας, να αποτοξινωθούμε σωματικά  και νοητικά, να εκτιμήσουμε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας και να χαρούμε την παρούσα στιγμή με περισσότερη επίγνωση και συνειδητότητα.

Οι αρχαίες παραδόσεις της γιόγκα δίνουν έμφαση στην αποτοξίνωση  του σώματος και του νου από μέσα προς τα έξω. Καλωσορίζοντας λοιπόν την Άνοιξη μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες από αυτές τις πρακτικές και να κάνουμε μια φρέσκια αρχή.

Ασκήσεις Yoga & Περιστροφές  / Twists

Οι περιστροφές/συστροφές είναι ασκήσεις γιόγκα που συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών ενεργοποιώντας τα εσωτερικά όργανα που μεταβολίζουν τις τοξίνες, βοηθούν το πεπτικό σύστημα κι ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Ταυτόχρονα δυναμώνουν τη σπονδυλική στήλη, απελευθερώνουν τις μυϊκές εντάσεις και ενεργοποιούν τα chakras.

Σας δίνουμε μια σύντομη σειρά ασκήσεων γιόγκα διάρκειας περίπου 20 λεπτών, που μπορείτε να ακολουθείτε καθημερινά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας και να αποβάλλετε τη στατική ενέργεια του χειμώνα.

balasana adho mukavirabhadrasanautthittaParivrttautkatasanagarudasanautthittamarichyasana bharadvajasanajathara apanasanasavasana 

Pranayama: τεχνικές ελεγχόμενης αναπνοής

Με τις γιογκικές τεχνικές αναπνοής αυξάνουμε το εύρος των πνευμόνων μας και λαμβάνοντας σταδιακά περισσότερο οξυγόνο, μαθαίνουμε να αναπνέουμε πιο αργά, βαθιά και με περισσότερη επίγνωση.

Ως αποτέλεσμα η ελεγχόμενη, βαθιά κι ενσυνείδητη αναπνοή, μας βοηθά να μειώσουμε τις τοξίνες, να απελευθερώσουμε την ένταση, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό και το νευρικό μας σύστημα, να απελευθερώσουμε τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη διαύγεια και να νιώσουμε εν γένει καλύτερα.

Neti pot

Με τον ερχομό της άνοιξης αυξάνονται και οι εποχικές αλλεργίες. Μια απλή πρακτική, όπως το Neti pot μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση και να κατευνάσει τις ρινικές αλλεργίες. Οι γιόγκις χρησιμοποιούν το neti pot εδώ και χιλιάδες χρόνια για να αντιμετωπίσουν τη ρινική συμφόρηση και άλλες αναπνευστικές και ρινικές παθήσεις. Σύμφωνα με το Hatha yoga Pradipika (ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της γιόγκικης παράδοσης) τo Neti είναι μια από τις 6 ιεροτελεστίες καθαρισμού που θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε γιόγκι για καθαρίζει και να εξαγνίζει το σώμα του. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι αρχαίοι yogi χρησιμοποιούσαν το Neti καθημερινά. Οι σύγχρονοι όμως επιστήμονες συστήνουν να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο για να αποφεύγονται ερεθισμοί ή ξηρότητα στη ρινικές κοιλότητες και στα ιγμόρεια. H χρήση του Neti pot θα πρέπει πάντα στην αρχή να γίνεται υπό την καθοδήγηση έμπειρου δασκάλου για την ασφαλή του χρήση.

Seed Mantras

Ο καθαρισμός και η αποτοξίνωση δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις φυσικές ακαθαρσίες του σώματος. Ο χειμώνας συχνά μας αφήνει με μια βαριά, νωθρή ενέργεια. Τα seed mantras, η επανάληψη κάποιων συγκεκριμένων δονήσεων που συνδέονται με τα chakras, είναι ένα δυνατό εργαλείο που  καθαρίζει την ενέργεια μας και τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα των chakras ώστε η λεπτοφυής ζωτική ενέργεια (prana) να μπορεί να ρέει ελεύθερα. Ένας καθημερινός καθοδηγούμενος διαλογισμός mantra ή chanting θα μπορούσε να βοηθήσει τον καθαρισμό των chakras.

Ας  καθαρίσουμε το λόγο μας

Όταν καθαρίζουμε τις σκέψεις και το λόγο μας καθαρίζουμε και τις ζωές μας. Οπότε ας δώσουμε προσοχή σε ό,τι σκεφτόμαστε και λέμε κι ας υιοθετήσουμε ένα πιο θετικό τρόπο σκέψης κι έκφρασης προκειμένου να καθαρίσουμε την αρνητική ενέργεια μέσα μας και γύρω μας.

Το να σωπαίνουμε για λίγα έστω λεπτά μέσα στην ημέρα, το να κάνουμε μια παύση ώστε να σκεφτούμε καλύτερα πριν μιλήσουμε, το να επιλέγουμε πιο συνειδητά τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, το να αντικαθιστούμε τις αρνητικές λέξεις και έννοιες με πιο θετικές, ενδυναμώνει και εμάς και τους συνανθρώπους μας κι ενισχύει την αίσθηση της ενότητας και της μοναδικότητας.

Ακόμα κι αν σας είναι τελείως άγνωστες  οι παραπάνω πρακτικές, μπορείτε να ξεκινήστε με μικρά βήματα. Ο καθαρισμός και η αναγέννηση είναι άλλωστε διαδικασίες που απαιτούν συνέπεια, υπομονή, επανάληψη και χρόνο.

Σημασία έχει να φυτέψουμε τώρα τους σπόρους !!!

Δείτε το μέρος 1ο του άρθρου μας, εδώ

detox blog photos

Άνοιξη! Ευκαιρία για ανανέωση και αποτοξίνωση- Part 1

Ο οδηγός αποτοξίνωσής σας

Καθώς βγαίνουμε από ένα απαιτητικό, για όλους μας διάστημα, η άνοιξη είναι ιδανική περίοδος  για να αποτοξινωθούμε και να αναζωογονηθούμε. Για να ξαναβρούμε λοιπόν την ισορροπία μας και να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας στο maximum των δυνατοτήτων του, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα καθαρίσει και θα μας ενεργοποιήσει σωματικά και πνευματικά αλλά και θα αφήσει πίσω του θετικές συνήθειες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα οφέλη είναι πολλά: αυξημένη ενέργεια, λαμπερό δέρμα, υγιείς μαλλιά & νύχια. Λιγότερο άγχος, καλύτερη συγκέντρωση, αύξηση του μεταβολισμού αλλά και μακροπρόθεσμη, επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Μειώνουμε επίσης τον κίνδυνο για χρόνιες και μη, ασθένειες.

Πως καταλαβαίνετε ότι χρειάζεστε αποτοξίνωση?

Ο οργανισμός σας θα σας ‘πει’ ότι είναι ώρα για αποτοξίνωση, όταν:

  • Αισθάνεστε μέσα στην ημέρα, διαρκώς κουρασμένοι ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες.
  • Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος ακόμη κι αν ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.
  • Έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση.
  • Το πεπτικό σας σύστημα αντιδρά με δυσπεψία ή δυσκοιλιότητα.
  • Εμφανίζετε ξαφνικά σημάδια ακμής.
  • Αισθάνεστε διαρκώς αγχωμένοι, αναστατωμένοι και αντιμετωπίζετε καταστάσεις χωρίς ψυχραιμία.
  • Υποφέρετε από πονοκεφάλους, και αισθάνεστε τα μάτια σας πρησμένα.
  • Έχετε ξηρό δέρμα με φαγούρα.

Εάν εμφανίζετε πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα τότε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε! Ωστόσο, η αποτοξίνωση είναι μία challenging διαδικασία καθώς πρέπει να διαλέξετε την κατάλληλη εποχή για εσάς. Το ξεκίνημα της Άνοιξης, του Καλοκαιριού αλλά και του Φθινοπώρου είναι οι καλύτερες εποχές καθώς δεν χρειάζεστε τόση τροφή για να ανεφοδιάσετε το σώμα σας όσο το χειμώνα, ενώ τα τρόφιμα αποτοξίνωσης τείνουν να είναι πιο ελαφριά.

Κατά το διάστημα της αποτοξίνωσης, αποφύγετε την πολύ έντονη σωματική άσκηση, χαλαρώστε τους ρυθμούς σας, πάρτε το στρωματάκι σας και βγείτε για λίγο yoga στη φύση. Κάντε θετικές σκέψεις, άλλωστε η αποτοξίνωση είναι και νοητική διαδικασία, κάντε σημειώσεις και καταγράψτε τις σκέψεις σας σε ένα σημειωματάριο αλλά και την πρόοδο σας. Σε κάθε περίπτωση είναι ο χρόνος που αφιερώνετε αποκλειστικά στον εαυτό σας!

Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε ενα πρόγραμμα άσκησης Yoga ή Pilates προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.  Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, έτσι ώστε το σώμα σας να μεταφέρει οξυγόνο και να αποβάλλει τις τοξίνες πιο αποτελεσματικά.

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τις τροφές που είναι κατάλληλες για αποτοξίνωση αλλά και ποιες να αποφύγετε.

Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα σύντομο διήμερο πρόγραμμα ενός σαββατοκύριακου, ένα μεγαλύτερο 7 ημερών και αν έχετε δυνατή θέληση ένα πρόγραμμα 14 ημερών

ανοιξη αποτοξινωση blog

Προτεινόμενο Πρόγραμμα Αποτοξίνωσης

Πρωινό. Ενδεικτικά μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα ρόφημα ή τσάι χωρίς καφείνη καθώς και ένα smoothie ή χυμό της αρεσκείας σας. Αποφύγετε τους έτοιμους χυμούς καθώς περιέχουν κρυφή ζάχαρη και δεν έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να σας αποτοξινώσουν. Μπορείτε να προσθέσετε και μια κουταλιά από τον αγαπημένο σας συνδυασμό super food για έξτρα συστατικά και οφέλη στη διατροφή σας.

Δεκατιανό. Επιλέξτε 10 ξηρούς καρπούς ή και ένα φρούτο.

Μεσημέρι. Αν το πρόγραμμα της καθημερινότητας σας το επιτρέπει, φροντίστε ώστε το κύριο γεύμα της ημέρας να είναι το μεσημεριανό όπου θα περιέχει ένα συνδυασμό φυτικών πρωτεϊνών, λαχανικών και λιπαρών, σε αναλογία 1-2-1.

Απογευματινό. Smoothie με φυτικό γάλα η γιαούρτι και μια κουταλιά super food ή πρωτείνης.

Δείπνο: Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα ιδανικά πριν τις 9.00μμ. Μια σούπα λαχανικών, μια σαλάτα, ή ένα stir fry. Πειραματιστείτε με άπειρους συνδυασμούς της προτίμησής σας χρησιμοποιώντας υλικά που έχουν αναφερθεί στον πίνακα. Μπορείτε να προσθέσετε  λίγους ξηρούς καρπούς ή λιναρόσπορο. Αν το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον πρωτεΐνη προσθέστε μια μεζούρα skinny protein, ή plant protein.

Μετά το τέλος του προγράμματος σας μην επιστρέψετε απότομα στις παλιές σας συνήθειες, αλλά δώστε το χώρο και το χρόνο στον οργανισμό να απορροφήσει τα οφέλη προσθέτοντας σταδιακά τρόφιμα στην διατροφή σας.

Μείνετε συντονισμένοι, έρχεται Part 2  οδηγός με πρακτικές για αυτή την περίοδο!

Note: Η αποτοξίνωση δεν ενδείκνυται για εγκύους ή ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά ή διατροφικές διαταραχές. Όσοι έχουν οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση που απαιτεί τακτική παρακολούθηση γιατρό ή πρόσληψη φαρμάκων, θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους πριν ξεκινήσουν αποτοξίνωση.

Add to cart