Iced Tea photo blog

Πως να φτιάξετε Iced Tea

Πως να φτιάξετε σπιτικό Iced Tea

Το παγωμένο τσάι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα – καθώς για πολλούς, είναι μια μορφή τέχνης! Το πρώτο iced tea παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό το 1904, όταν ο Richard Blechynden έβαλε παγωμένο τσάι για να το πουλήσει και έτσι το iced tea έγινε αγαπημένη απόλαυση, για όλους!

Γλυκό τσάι

Σε κάποιες περιοχές της Αμερικής, οι πελάτες μέσα στα μαγαζιά, απολαμβάνουν πολύ συχνά τα ζαχαρωμένα ποτά – το γλυκό τσάι ωστόσο είναι διαθέσιμο ακόμα και χωρίς ζάχαρη. Το γλυκό τσάι φτιάχνεται ζεστό και στη συνέχεια προστίθεται και η ζάχαρη στο ζεστό μείγμα. Όταν το τσάι αραιώνεται και ψύχεται, η γλυκιά του γεύση μαζί με μερικές επιπλέον γαρνιτούρες όπως λεμόνι, μέντα ή σμέουρα, κάνουν το γλυκό τσάι μια αναζωογονητική απόλαυση!

Η τέχνη του παγωμένου τσαγιού

Οι συνταγές για παγωμένο τσάι, χρονολογούνται από το 1879. Για κάποιους, η παρασκευή ενός iced tea είναι top secret και δύσκολα μοιράζονται τα μυστικά της τέχνης τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό, ο οργανισμός σας να ‘ζητήσει’ ένα ποτήρι παγωμένο τσάι, ή μια παγωμένη σόδα. Προτιμήστε το κρύο τσάι! Όχι μόνο, είναι πιο δροσερό και αναζωογονητικό, αλλά είναι επίσης και μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και φυσικών γεύσεων!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε παγωμένο τσάι, αλλά ο απλούστερος είναι να αναμίξετε το Yogi τσάι σας με το νερό.

Πως να φτιάξω Iced Tea:

1L Νερό

5 Φακελάκια Τσαγιού

Φλούδα από Λεμόνι

Ζάχαρη

Φρούτα της επιλογής σας

Αφού βράσουμε το νερό, το τοποθετούμε σε μία κανάτα (όχι από γυαλί) και προσθέτουμε τη φλούδια λεμονιού μαζί με τα φακελάκια τσαγιού. Το αφήνουμε για 5 λεπτά να απελευθερωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και μετά αφαιρούμε τη φλούδια λεμονιού όπως και τα φακελάκια.

Προσθέτουμε ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλουμε στο ψυγείο.

Για περισσότερη γεύση μπορείτε επίσης να προσθέσετε φρούτα της επιλογής σας, όπως φράουλες ή ροδάκινα.

Σερβίρετε ελεύθερα και απολαύστε ένα υπέροχο & σπιτικό Yogi Iced Tea!

Δείτε περισσότερα άρθα για Υγιεινή Διατροφή εδώ

Υγιεινή Διατροφή matcha ninja ice cream

Το Matcha παγωτό που θα λατρέψετε!

Η Vegan Εκδοχή Παγωτού από Τσάι Matcha

Αυτή η vegan συνταγή, βασισμένη στην καρύδα και το Matcha πράσινο τσάι, θα γίνει η αγαπημένη σας νέα συνήθεια για το καλοκαίρι! Το μυστικό της vegan εκδοχής παγωτού από τσάι matcha, είναι ότι προσθέτουμε λίγο σιρόπι σφενδάμου, βανίλια και λίγες σταγόνες λεμονιού. Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση της φυσικής πικρίας που έχει το matcha (ή οποιοδήποτε τσάι) και παράλληλα σας προσφέρει ένα γλυκό επιδόρπιο παγωτού.

Συστατικά

  • 2 κουτιά πλήρες γάλα καρύδας
  • 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού, matcha* (δείτε σημείωση)
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • Ένα λεμόνι
  • Προαιρετικό – 1 κουταλιά της σούπας βότκα, για να βοηθήσει στην υφή του παγωτού όταν παγώσει
  • Μία πρέζα αλάτι

Οδηγίες

  1. Βεβαιωθείτε ότι το μπολ από τη μηχανή κατασκευής παγωτού, βρίσκεται στον καταψύκτη για τουλάχιστον 12 ώρες. 24 ώρες ακόμα καλύτερα.
  2. Χτυπάμε μαζί: το matcha, τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, τη βανίλια, τις σταγόνες λεμονιού (όχι πολύ και πικρίσει το μείγμα), το αλάτι και τη βότκα, εάν χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στη μηχανή παγωτού και ανακατέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όταν τελειώσετε, ρίξτε το έτοιμο μείγμα σε ένα δοχείο ασφαλές για κατάψυξη και καταψύξτε για τουλάχιστον 1-2 ώρες ώστε να σφίξει το μείγμα.
  3. Εάν το παγωτό σας έχει παγώσει όλη τη νύχτα, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να μαλακώσει ξανά.
Preparation Ice Cream Matcha Ninja
Preparation Ice Cream Matcha Ninja

* Ανάλογα με το matcha που χρησιμοποιείτε, η γεύση του μπορεί να ποικίλλει ευρέως στην πικρία.

Απολαύστε ένα πεντανόστιμο παγωτό, μαζί με όλα τα οφέλη που προσφέρει το αντιοξειδωτικό πράσινο τσάι matcha.

Γι αυτήν τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε Matcha Ninja Organic Tea που θα βρείτε εδώ καθώς δίνει ωραία και ισορροπημένη γεύση.

Matcha Ninja Ice-Cream
Matcha Ninja Ice-Cream

Καλή σας απόλαυση!

carrot cake blog

Υγιεινό και νόστιμο κέικ καρότου!

Υγιεινό και νόστιμο κέικ καρότου!

Εδώ στο Simply Green, λατρεύουμε να συνοδεύουμε το ζεστού φλιτζανιού τσάι μετά το lunchbreak, με ένα ζουμερό και πεντανόστιμο κομμάτι κέικ καρότου ! Μετά από πολλές προσπάθειες, αποτυχίες και προτάσεις, τελειοποιήσαμε τη συνταγή. Λοιπόν, εδώ, σας παρουσιάζουμε με περηφάνια τη συνταγή για το Ultimate Healthy Carrot Cake.

carrot-cake-recipe

Συστατικά κέικ καρότου:

αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 2 1/4 φλιτζάνια)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια τριμμένο καρότο
1 φλιτζάνι άσπρη ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό
3 μεγάλα αυγά
εκχύλισμα βανίλιας κουταλάκι του γλυκού
1/2 φλιτζάνι ξινόγαλο χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Σπρέι μαγειρικής

Γλάσο

2 συσκευασίες τυριού κρέμας
2 κουταλιές βούτυρο, μαλακό
Εκχύλισμα βανίλιας 1/2 κουταλάκι του γλυκού
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

Πώς να φτιάξετε αυτό το νόστιμο κέικ καρότου

Προθερμάνετε το φούρνο στους 350 °.

Για να προετοιμάσετε το κέικ ανακατεύοντας το αλεύρι, τα 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους. Προσθέστε 2 φλιτζάνια τριμμένο καρότο, ανακατεύοντας απαλά.

Τοποθετήστε τη λευκή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε με ένα μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά. Ανακατέψτε το κουταλάκι του γλυκού βανίλια. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και το ξινόγαλο εναλλάξ στο μείγμα ζάχαρης, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το μείγμα αλευριού. Απλώστε τη ζύμη σε ένα μεταλλικό ταψί μεσαίου μεγέθους το οποίο προηγουμένως έχετε ψεκάσει με σπρέι μαγειρέματος.
Ψήνετε στους 200 ° για 30 λεπτά ή μέχρι να βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέηκ και να βγει στεγνή! Αφήστε το κέηκ να κρυώσει εντελώς!

Για να προετοιμάσετε το γλάσο, τοποθετήστε το μαλακό τυρί κρέμας και τα επόμενα 4 συστατικά σε ένα μεσαίο μπολ. Χτυπήστε σε ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει απαλο, χωρίς σβώλους!Προσθέστε σταδιακά ζάχαρη άχνη, χτυπώντας με μέτρια ταχύτητα μέχρι να συνδυαστούν. Απλώστε το  ομοιόμορφα πάνω από το κέικ. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με τα (ψημένα) καρύδια.

Ελπίζουμε να το απολαύσετε!

Vegan Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Vegan Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Αυτά τα Χριστούγεννα, φτιάξετε υπέροχα, υγιεινά, vegan χριστουγεννιάτικα μπισκότα, χωρίς πολύ κόπο. Τα Vegan Χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή μπισκότα gingerbread, τα ψήνετε και μοσχοβολάει το σπίτι σας την άκρως εθιστική μυρωδιά της κανέλας, του τζίντζερ, και του γαρίφαλου. Δεν υπάρχει καλύτερο για αυτή την εποχή!

Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα δεν περιέχουν ζωικά, ούτε επεξεργασμένη ζάχαρη, μόνο ζάχαρη καρύδας και μελάσα. Περιέχουν βούτυρο αμυγδάλου, αλλά επίσης θα τους ταίριαζε και το βούτυρο κάσιους. Η διακόσμηση είναι προαιρετική, αν και άκρως εορταστική. Το γλάσο όμως περιέχει ζάχαρη. Εάν θελήσετε να το φτιάξετε, μπορείτε να το αρωματίσετε με λίγο μέλι (εάν δεν είστε vegan) ή λίγη βανίλια.

 

Χρόνος προετοιμασίας:   40 λεπτά (συν 1 ώρα αναμονή)
Χρόνος μαγειρέματος:   10 λεπτά
Μερίδες:   30-40 μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος των κουπ-πατ
Υλικά:
  • 1 κουταλιά τριμμένο λιναρόσπορο
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές ζεστό νερό
  • 80γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 130γρ. βούτυρο αμυγδάλου
  • 1 κουταλιά μηλόξιδο
  • 180γρ. μελάσα
  • 1 ¼ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 340γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι (ζέας)
  • 1 ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 ¼ κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
  • ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
γλάσο (προαιρετικά):
  • 140γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κουταλιές γάλα της επιλογής σας
  • 1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά), ή,
  • ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε σε ένα ποτηράκι τον λιναρόσπορο και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να πήξει λίγο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον λιναρόσπορο, από 10 λεπτά μέχρι 20.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ, ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε την ζάχαρη καρύδας, το βούτυρο αμυγδάλου, την μελάσα, το ξύδι, την βανίλια. Τα ανακατεύουμε με το μίξερ για 1 λεπτό περίπου.
  3. Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι αρκετά σφιχτή.
  4. Τυλίγουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορούμε να την αφήσουμε στο ψυγείο και όλη νύχτα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο Στρώνουμε 2-3 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε στην μέση. Κρατάμε την μισή ζύμη να την δουλέψουμε και βάζουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
  7. Ανοίγουμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί, έχοντας αλευρώσει ελαφρά το κάτω (αυτό για να μην κολλάνε τα μπισκότα στο χαρτί). Την ανοίγουμε σε πάχος 4 χιλιοστών περίπου. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα και πριν τα ψήσουμε τα βάζουμε για 10 λεπτά περίπου στο ψυγείο, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
  8. Τα ψήνουμε για 9-11 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα διακοσμήσουμε.
  9. Για το γλάσο απλά χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη και το γάλα (και το μέλι ή την βανίλια εάν τα χρησιμοποιούμε) μέχρι να γίνει ένα σφιχτό γλάσο. Το μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με πολύ ψιλή μύτη και διακοσμούμε με σχέδια της αρεσκείας μας. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο.

Καλή επιτυχία!

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη για εσάς και τους αγαπημένους σας!

Πηγή : https://www.thehealthycook.gr/

Turmeric chai

Turmeric chai: η μαγεία του κουρκουμά

Ακόμα και σε ταραγμένους καιρούς, οι μικροσκοπικοί χρυσοί κόκκοι του κουρκουμά μας βοηθούν να νιώθουμε καλά. Σε συνδυασμό με τζίντζερ, γλυκόριζα, κάρδαμο, τσάι και ένα άγγιγμα κανέλας, το Turmeric chai αναπτύσσει το γεμάτο, έντονο άρωμά του. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει την μαγεία των αρωμάτων…

Επίσης είναι ιδιαίτερα νόστιμο όταν σερβίρεται με μια γλυκαντική ουσία, ή προσθέτοντας φυτικό γάλα αμυγδάλου ή καρύδας κατάλληλο για vegan.

Προετοιμασία:

Μέσα 250 ml φρεσκοβρασμένου νερού αφήστε ένα φακελάκι yogitea Turmeric chai για 7 λεπτά ή περισσότερο για πιο δυνατή γεύση. Προσθέστε γάλα ή κάποιο γλυκαντικό εάν θέλετε.

Για να δυναμώσετε με την ενέργεια του κουρκουμά, σας συνιστούμε να το παρασκευάσετε ως ”χρυσό γάλα”:

Απλά βράστε το γάλα ή το φυτικό γάλα της αρεσκείας σας και προσθέστε ένα φακελάκι με Τσάι κουρκουμά. Για να βγάλει όλα τα του τα αρώματα και να έχει ισχυρότερη δράση ο κουρκουμάς, αφήστε το για τουλάχιστον 5-7 λεπτά και στη συνέχεια απολαύσετε την μαγεία του εξαιρετικού αυτού ροφήματος. 

Προτείνεται για: Αποτοξίνωση, φλεγμονές, κρυολόγημα.

Ο κουρκουμάς είναι πολύ γνωστός ως φυσικό αντιβιοτικό, ικανό να προλαμβάνει τις λοιμώξεις, να βελτιώνει την κυκλοφορία και να αραιώνει τις βλέννες. Γι’ αυτό, συνιστάται ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που υποφέρουν συνεχώς από κρυολογήματα, συμφόρηση, κόπωση και άλλα.

Το ρόφημα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα, καθώς και άλλους πόνους στις αρθρώσεις και στους μυες. Λειτουργεί ως αναλγητικό για τη μείωση των πονοκεφάλων και άλλων ενοχλήσεων που οφείλονται στο άγχος.

Πίνοντας αυτό το μείγμα νιώθεις σαν μια ζεστή  αγκαλιά, ακόμα και όταν τα πράγματα φαίνονται δύσκολα.

νερό

Νερό: σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνετε αρκετό

Αισθάνεστε πεινασμένοι; Πονάει το κεφάλι σας; Πριν πάρετε κάτι να φάτε ή καταφύγετε σε ένα παυσίπονο, σκεφτείτε πρώτα αυτό: μπορεί στην πραγματικότητα απλώς να χρειάζεστε νερό.

Μπορεί να το έχετε ξανακούσει, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε ξανά: περισσότερο από το μισό του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο 60 τοις εκατό, ανάλογα με την ηλικία και το γένος. Και το 100% του σώματος βασίζεται στο να κάνει το νερό καλά τη δουλειά του. Τα σώματά μας είναι σαν καλά λαδωμένες μηχανές, με τη διαφορά ότι το λάδι τους είναι το νερό. Συνεπώς, όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό, το σώμα μας μπορεί να υποφέρει σοβαρά. Ακόμα κι αν δε νιώθετε ότι διψάτε, το σώμα σας χρειάζεται Η2Ο για να λειτουργήσει.

Η αφυδάτωση μπορεί να σας χτυπήσει, ειδικά αν ζείτε σε θερμό κλίμα ή αν γυμνάζεστε. Συχνά αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Δείτε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας ζητάει νερό.

Δυσάρεστη αναπνοή.

Η δυσάρεστη αναπνοή είναι κλασσικό σημάδι αφυδάτωσης. Οπότε, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι η αναπνοή σας δεν είναι φρέσκια, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό. Αυτό θα βοηθήσει να ξεπλυθούν όλα τα βακτήρια. Μπορείτε επίσης να στύψετε ένα λεμόνι ή ένα λάϊμ μέσα στο νερό σας, ή να πιείτε ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες, το οποίο ενυδατώνει 2-3 φορές περισσότερο από το σκέτο νερό.

Έχετε συνεχή διάθεση για γλυκό.

Το σώμα μας παίρνει καύσιμα από τα γλυκογόνα. Από πού προέρχονται τα γλυκογόνα; Τα γλυκογόνα προέρχονται από τη γλυκόζη, μια μορφή σακχάρου που παίρνουμε από τα φρούτα και τους υδατάνθρακες. Το συκώτι βοηθάει να γίνει η επεξεργασία της γλυκόζης, για να μετατρέψει αυτή τη ζάχαρη σε ενέργεια. Όμως, για να το κάνει αυτό, χρειάζεται νερό. Χωρίς αυτό , όλο το σύστημά μας αρχίζει να δυσλειτουργεί. Τότε είναι που έρχεται η επιθυμία για γλυκό. Το σώμα αρχίζει να δίνει μηνύματα στον εγκέφαλο να του δώσει γλυκό, για να μπορέσει η διαδικασία να διεξαχθεί ομαλά. Το θέμα είναι, ότι όταν τρώτε ένα κομμάτι σοκολάτα αντί να πιείτε ένα ποτήρι νερό, το μόνο που κάνετε είναι η επιθυμία για γλυκό να γίνεται πιο έντονη κι έτσι να θέλετε ακόμα περισσότερο γλυκό.

Έχετε έντονη επιθυμία για αλμυρά φαγητά.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, τα επίπεδα νερού και ηλεκτρολυτών μπορεί να αποσυντονιστούν. Το σώμα σας ζητά απεγνωσμένα νάτριο, ψάχνοντας να βρει ένα τρόπο για να εξισορροπήσει την ανισορροπία. Το να καταφύγετε όμως σε μια σακούλα πατατάκια, θα είναι μάταιη προσπάθεια, μιας και το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να σας κάνει να θέλετε περισσότερα. Σίγουρα το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να ενυδατωθείτε.

Έχετε δυνατό πονοκέφαλο.

Οι πονοκέφαλοι, από εκείνους με την ήπια ένταση έως και την έντονη ημικρανία, που νιώθουμε ότι το κεφάλι μας θα εκραγεί, είναι κλασσικό σημάδι αφυδάτωσης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 75% του εγκεφάλου αποτελείται από νερό. Οπότε όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό, ο εγκέφαλος μπορεί να μαζέψει, να συρρικνωθεί, αρχίζοντας να τραβάει το δέρμα του κρανίου. Ακούγεται σαν μεσαιωνικό βασανιστήριο, όμως αυτός ο πόνος που αισθάνεστε είναι ο εγκέφαλος σας που μαζεύεται. Οπότε, αντί να πάρετε ένα παυσίπονο, δοκιμάστε πρώτα να πιείτε νερό. Θα λύσει το πρόβλημα αντί να το κουκουλώσει.

Νιώθετε ότι νυστάζετε υπερβολικά.

Μπορεί κάποιες φορές να νιώθετε ότι χρειάζεστε καφεΐνη, στην πραγματικότητα όμως μπορεί απλά να διψάτε. Το αίμα για να κυλήσει στο σώμα σας χρειάζεται νερό. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το αίμα έχει λιγότερο νερό κι έτσι γίνεται πιο παχύρευστο. Έτσι,  κινείται πιο αργά μέσα στο σώμα και η καρδιά κουράζεται περισσότερο για να αντλήσει το πηχτό αίμα. Καθώς τα επίπεδα της πίεσης πέφτουν, αρχίζετε να νιώθετε πολύ κουρασμένοι. Οπότε, όταν νιώθετε κουρασμένοι, ή ζαλίζεστε, αφήστε τα κρύα γλυκά ροφήματα και πιείτε νερό.

Μυϊκοί σπασμοί και κράμπες.

Ειδικά όσοι γυμνάζονται υπερβολικά, είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε αυτά τα συμπτώματα. Καθώς ιδρώνετε, το σώμα σας χάνει νερό και ηλεκτρολύτες. Αν δεν ενυδατώνεστε κατάλληλα, τότε θα αρχίσετε να το νιώθετε στους μύες σας, με τη μορφή σπασμού ή κράμπας. Το καλύτερο είναι να είστε καλά ενυδατωμένοι ώστε να μη συμβεί αυτό. Αν συμβεί όμως, αναπληρώστε το νερό που σας λείπει άμεσα.

Έχετε ξερή επιδερμίδα ή μουλιασμένα  δάχτυλα.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τα δάχτυλά σας  να φαίνονται σαν μουλιασμένα παρόλο που δεν ήσασταν στο νερό; Αυτό συμβαίνει επειδή είναι διψασμένα. Η επιδερμίδα αποτελείται από περισσότερο από 60% νερό και χρειάζεται νερό για να γεμίσει και να είναι ελαστική, αλλιώς αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά της.

Ενυδατωθείτε λοιπόν!!!! Έχετε πάντα μαζί σας ένα ανοξείδωτο μπουκάλι για νερό. Το κρατάει δροσερό για πολλές ώρες και παράλληλα μειώνετε την κατανάλωση πλαστικού, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του πλανήτη μας !!!

Βy Laci Mosier

buddha bowls

Buddha bowls: η πολύχρωμη τάση της υγιεινής διατροφής

Η “απόλαυση του Βούδα” τα buddha bowls δηλαδή, ξεκίνησαν ως ένα χορτοφαγικό πιάτο της Κινεζικής, βουδιστικής κουζίνας. Περνώντας όμως τα σύνορα της Ασίας το πιάτο εξελίχθηκε και προστέθηκαν κρέατα & ψάρια στην πολύχρωμη παλέτα του.

Ήταν και είναι ένα δημοφιλές πιάτο στους βουδιστές μοναχούς που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα. Είναι από τα πιο διαδεδομένα χορτοφαγικά κινέζικα πιάτα και είναι διαθέσιμο σχεδόν σε όλα τα κινέζικα εστιατόρια.

Η λογική στην οποία βασίζονται τα μπολ του Βούδα δίνει έμφαση στο να τρώμε όσα χωράει ένα μπολ που έχει την στρογγυλή φόρμα της κοιλιάς του Βούδα, εξ ου και η ονομασία. ‘Έτσι αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής που αυξάνει το σωματικό βάρος και οδηγεί σε προβλήματα υγείας.

Είναι συνήθως γεμάτα με πρωτεΐνες , λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και  είναι η τέλεια επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Σας δίνουμε μια υπέροχη συνταγή για ένα χορτοφαγικό, χορταστικό και θρεπτικό Buddha Bowl.

Vegan Buddha Bowl

Αυτό το vegan buddha bowl τα έχει όλα – αφράτη κινόα, τραγανά, πικάντικα ρεβύθια και μίγμα λαχανικών, καλυμμένα με μια sauce πιπεριάς που θα σας συναρπάσει.

Vegan, Gluten free / 2 μερίδες   χρόνος παρασκευής 40 λεπτά

Συστατικά

Κινόα

  • φλ. κινόα
  • 2 φλ. νερό

Ρεβύθια

  • 1 1/2 φλ. βρασμένα ρεβύθια
  • Μερικές σταγόνες ελαιόλαδο
  • ½ κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ. γλυκού σκόνη τσίλι
  • 1/8 κ. γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κ. γλυκού ρίγανη

Σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

  • 1 κόκκινη πιπεριά χωρίς τους σπόρους
  • 2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • το χυμό μισού λεμονιού
  • 1/2 κ. γλυκού πιπέρι
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλ. φρέσκο κόλιανδρο
  • 1/2  κ. γλυκού πάπρικα

Όλα τα άλλα

  • μίγμα κομμένων λαχανικών
  • 1 αβοκάντο
  • σουσάμι για το γαρνίρισμα
Οδηγίες παρασκευής

Ξεκινήστε μαγειρεύοντας την κινόα, την οποία πρώτα πρέπει να έχετε ξεπλύνει με νερό. Βάλτε δυο ποτήρια νερό σε ένα κατσαρολάκι μέχρι το νερό να βράσει και μετά προσθέστε την κινόα. Αφήστε την να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πιεί το νερό. Μετά απομακρύνετε από την εστία και κρατήστε το σκεύος καλυμμένο με μια πετσέτα για 10 λεπτά περίπου, ώστε η κινόα να απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τα ρεβύθια με το λάδι και τα μπαχαρικά μέχρι να αλειφθούν ομοιόμορφα όλα τα ρεβύθια. Σε μια λαδόκολλα ψήστε τα ρεβύθια για 15-20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή τραγανότητα. Όταν γίνουν, βγάλτε τα από το φούρνο κι αφήστε τα να κρυώσουν.

Για να φτιάξετε το dressing της πιπεριάς, βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.

Στο τέλος στήστε τα Buddha bowls μοιράζοντας την ποσότητα σε δύο μπωλ. Βάλτε την κινόα, τα λαχανικά, το αβοκάντο και τα ρεβύθια. Ρίξτε από πάνω τη sauce πιπεριάς και πασπαλίστε με σουσάμι.

Απολαύστε το!

Πηγή: kathimerini.gr

vegan

Vegan μενού για τη νηστεία!

Για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο, σας προτείνουμε ένα πρωτότυπο, γευστικό, εύκολο, υγιεινό, vegan  μενού που θα κερδίσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

VEGAN ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ 
  ΥΛΙΚΑ
  • 2 χούφτες μιξ πράσινης σαλάτας (ρόκα, μαρούλι, λάχανο)
  • 1/2 αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 4 φράουλες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο

Για το ντρέσινγκ:

  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι (και ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι)
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη(προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τις φράουλες σε ένα μπολ.
  • Σε ένα βαζάκι(για παράδειγμα από μαρμελάδα) ή σέικερ βάζουμε τα υλικά του ντρέσινγκ και τα χτυπάμε καλά.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τις φράουλες και σερβίρουμε

Πηγή coolartisan.gr

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ

Μπορεί να γνωρίζουμε καλύτερα τα αγαπημένα γεμιστά, που συνήθως είναι ντομάτες και πιπεριές, αλλά τώρα θα μάθετε και τις γεμιστές γλυκοπατάτες. Ένα πιάτο vegan, μεσογειακό, γρήγορο, χορταστικό, νόστιμο, υγιεινό και gluten free, κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη.

Πρόκειται για ψητές γλυκοπατάτες γεμιστές με ψητά ρεβίθια και σως με βάση το σκόρδο και σαλάτα από ντομάτα και μαϊντανό. Αξίζει να σημειωθεί πως η προετοιμασία της συνταγής είναι μόλις πέντε λεπτά, και ακολουθεί ψήσιμο 25 λεπτών.

  ΥΛΙΚΑ
  • 4 μέτριες γλυκοπατάτες (140 γραμμάρια η καθεμία)
  • 1 κονσέρβα ρεβιθιών (425 γραμμάρια), ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • 1/2 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτάλι του τσαγιού από το καθένα: κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, καπνιστή ή μη πάπρικα
  • 1/4 κούπας χούμους ή ταχίνι (60 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουτάλι του γλυκού αποξηραμένο ή φρέσκο άνιθο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • νερό ή γάλα αμυγδάλου
  • αλάτι
  • 1/4 κούπας ντοματίνια, κομμένα σε κύβους (45 γραμμάρια)
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (15 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι (30 ml)
  ΟΔΗΓΙΕΣ
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 400 βαθμούς και καλύψτε με αλουμινόχαρτο ένα μεγάλο ταψί.
  2. Ξεπλύνετε και ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις στην μέση.
  3. Ανακατέψτε τα ρεβίθια με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τοποθετήστε τα σε ταψί με αλουμινόχαρτο.
  4. Αλείψτε τις γλυκοπατάτες με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τες στο ταψί με το αλουμινόχαρτο.
  5. Όσο οι γλυκοπατάτες και τα ρεβύθια ψήνονται, ετοιμάστε την σως προσθέτοντας όλα τα συστατικά σε ένα μπωλ και ανακάτεψε γρήγορα, μόνο προσθέτοντας νερό στο γάλα αμυγδάλου για να αραιώσει και να είναι πιο ρευστό. Προσθέστε καρυκεύματα κατά την κρίση σας.
  6. Ανακατέψτε τα ντοματίνια με τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού.
  7. Όταν οι γλυκοπατάτες μαλακώσουν και το χρώμα των ρεβιθιών σκουρύνει από το ψήσιμο -δηλαδή μετά από 25 λεπτά περίπου- βγάλτε τα από τον φούρνο.
  8. Πατήστε το εσωτερικό των γλυκοπατατών ώστε να αποκτήσουν μια κοιλότητα, στην οποία θα τοποθετήσετε τα ρεβύθια, την σως και την γαρνιτούρα. Σερβίρετε κατευθείαν.

Φυσικά μπορείτε να εκτελέσετε την συνταγή και με απλές πατάτες, αν δεν έχετε γλυκοπατάτες. Ο συνδυασμός της ζεστής πατάτας και των ρεβυθιών με την σως και τη δροσερή ντομάτα είναι καταπληκτικός.

Πηγή:  Jason- Αντιγόνη

VEGAN BLONDIES ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 60 ml λάδι καρύδας (λιωμένο)
  • 190 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 ml γάλα αμυγδάλου
  • 200 γρ. πέρλες σοκολάτας

Προαιρετικά:

  • Γλάσο σοκολάτας
 ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Καλύπτουμε με λαδόχαρτο ένα ταψί διαστάσεων 10×10 εκατοστών.
  • Σε ένα φαρδύ μπολ, ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη την καστανή ζάχαρη, το λάδι καρύδας και το φυστικοβούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και αναμειγνύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και στη συνέχεια «διπλώνουμε» σε αυτό τις πέρλες σοκολάτας.
  • Ρίχνουμε το blondie μας στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει και το βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να «σκληρύνει» το κέντρο του. Δεν μας πιάνει πανικός αν μας φανεί «ωμό», θα δέσει καθώς κρυώνει.
  • Αφήνουμε το blondie να κρυώσει τελείως μέσα στο ταψί και, αν θέλουμε, το περιχύνουμε με γλάσο σοκολάτας.
  • Τέλος, το κόβουμε σε τετραγωνάκια.

Πηγή:  coolartisan.gr

υγιεινές συνταγές

Υγιεινές συνταγές για ένα πλήρες μενού

Ποιος είπε ότι για να φας υγιεινά και θρεπτικά, χρειάζεται να σπαταλήσεις πολύ χρόνο και χρήμα; Παρακάτω σας έχουμε 3 εύκολες και γρήγορες υγιεινές συνταγές για ένα πλήρες γεύμα.

Σαλάτα με μάνγκο, αβοκάντο και dressing μελιού

Μια σούπερ υγιεινή, δροσιστική σαλάτα με εξωτική γεύση, πλούσια σε φυτικές ίνες, γεμάτη βιταμίνες και πολύτιμα Ω3 λιπαρά, με υλικά που είναι εύκολο να βρείτε. Είναι χορταστική, θρεπτική και μπορείτε να την απολαύσετε και σαν κυρίως γεύμα, όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε.

Υλικά

  • 3 φλυτζάνια σπανάκι baby
  • 1 μάνγκο ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους
  • ¼ φλυτζανιού φυστίκια κάσιους κομμένα στη μέση
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

Για το dressing

  • 2κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 στυμμένα λάϊμ
  • 2κ. σούπας μέλι
  • Θαλασσινό αλάτι και φρέσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε όλα τα υλικά και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπωλ. Σε ένα σέικερ ανακατέυετε τα συστατικά για το dressing και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε τη σαλάτα και σερβίρετε.

Ζυμαρικά ολικής με σάλτσα πέστο βασιλικού

Ένα σούπερ εύκολο και γευστικό πιάτο. Συνταγή για 4 μερίδες

Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά της επιλογής σας
  • 5 κούπες φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/4 της κούπας κουκουνάρι (μπορείτε να βάλετε και καρύδια)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
  • 1 κ. σούπας πεκορίνο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Έξτρα παρμεζάνα για να συνοδέψετε τα μακαρόνια σας

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζετε 2 κούπες νερό να βράσουν, όταν βράσει ρίχνετε το βασιλικό και ζεματάτε για 20 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω), σουρώνετε το νερό και περνάτε αμέσως τα φύλλα του βασιλικού σε σκεύος με νερό και παγάκια για να σταματήσετε τον βρασμό. Περιμένετε 2 λεπτά, σουρώνετε τον βασιλικό και τον αφήνετε στην άκρη. Το ζεμάτισμα το κάνετε για να μην πικρίζει ο βασιλικός και για να πάρει ένα ωραία πράσινο χρώμα.
  2. Βάζετε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων το βασιλικό, την 1/2 κούπα λάδι, την 1/2 κούπα παρμεζάνα, το κουκουνάρι, το πεκορίνο  και το σκόρδο. Ρίχνετε πιπέρι και αφήνετε το αλάτισμα για το τέλος όταν έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά. Χτυπάτε καλά και στο τέλος προσθέτετε όσο αλάτι θέλετε.
  3. Σε μία κατσαρόλα βράζετε τα ζυμαρικά  al dente, όταν είναι έτοιμα σουρώνετε, τα περνάτε από κρύο νερό και τα ρίχνετε πάλι στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτετε το πέστο και ανακατεύετε καλά να καλύψει όλα τα ζυμαρικά.
  5. Σερβίρετε το πιάτο ζεστό με την έξτρα παρμεζάνα.
Επιδόρπιο γιαουρτιού με τηγανητές μπανάνες και φυστικοβούτυρο

Ένα υγιεινό γλυκό με ασβέστιο, πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά και το πιο σημαντικό χωρίς ίχνος ζάχαρης. Η συνταγή αφορά μία μερίδα.

Υλικά

  • 1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες διαγώνιες
  • 4-5 κουταλιές γιαούρτι
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας μέλι
  • 1κ. σούπας λιωμένο φυστικοβούτυρο
  • Μερικά καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις μπανάνες που τις έχουμε πασπαλίσει πιο πριν με την κανέλα, τις τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά για να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα.
  2. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι προσθέτουμε μερικά από τα κομμάτια μπανάνας στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά.
  3. Σερβίρουμε το γλυκό σε ένα μπωλ, με τα κομμάτια μπανάνας που έχουμε κρατήσει, αν θέλουμε καρύδια και επιπλέον κανέλα. Περιχύνουμε από πάνω το λιωμένο φυστικοβούτυρο

Κάθε μία από τις παραπάνω υγιεινές συνταγές μπορεί να συμπεριληφθεί ξεχωριστά στην καθημερινότητά σας. Συνδυαστικά, μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες μενού για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σε ένα τραπέζι. Καλή σας απόλαυση!

milkshake

Θρεπτικό milkshake για ενέργεια

Πολλές φορές δε συνειδητοποιούμε πόσο εξαντλημένοι είμαστε μέχρι να κατεβάσουμε για λίγο ταχύτητες και να αποφασίσουμε να αρχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Όταν νιώθετε κουρασμένοι κι έχετε ανάγκη από κάτι γλυκό, αυτό το θρεπτικό milkshake θα σας δώσει άμεσα ενέργεια, χωρίς τις βλαβερές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό σας. Χρησιμοποιήστε το σαν μια υπενθύμιση για να κατεβάσετε τους ρυθμούς σας, να προσφέρετε στον εαυτό σας μερικά λεπτά χαλάρωσης και να τιμήσετε  το σώμα σας, δίνοντας του κάτι υγιεινό και θρεπτικό.

Πρόκειται για μια αγιουβερδική συνταγή που θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε την αίσθηση της ισορροπίας και της γείωσης, ενώ ταυτόχρονα θα νιώσετε την ενέργεια και τη ζωτικότητα σας να αυξάνονται. Με αυτό το θρεπτικό milkshake, είναι ωραίο να ξεκινήσετε τη μέρα σας, ώστε να αυξήσετε την αντοχή σας, να ενισχύσετε το πεπτικό σας σύστημα και να έχετε ενέργεια όλη τη μέρα.

Είναι γλυκό και κρεμώδες και στη γεύση θυμίζει milkshake καραμέλας. Επιπλέον, ετοιμάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπλέντερ και μερικά απλά υλικά.

Υλικά

  • 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου (ή όποιο άλλο φυτικό γάλα προτιμάτε)
  • 3 χουρμάδες
  • 8 ανάλατα αμύγδαλα με τη φλούδα (μουλιασμένα για λίγες ώρες ή αποβραδίς)
  • ¼  κ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο ή σκόνη
  • ¼ κ. γλυκού κανέλα τριμμένη ή σκόνη
  • 1/8 κ. γλυκού τριμμένο κάρδαμο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Βάλτε το γάλα με τα μπαχαρικά σε ένα κατσαρολάκι κι αφήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το γάλα να αρχίσει να βράζει. Αφήστε το να κρυώσει για μερικά λεπτά. Χτυπήστε το ζεστό γάλα με τους χουρμάδες και τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες. Σερβίρετέ το σε ποτήρι και πιείτε το αμέσως.

Add to cart