Αυτά τα Χριστούγεννα, φτιάξετε υπέροχα, υγιεινά, vegan χριστουγεννιάτικα μπισκότα, χωρίς πολύ κόπο. Τα Vegan Χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή μπισκότα gingerbread, τα ψήνετε και μοσχοβολάει το σπίτι σας την άκρως εθιστική μυρωδιά της κανέλας, του τζίντζερ, και του γαρίφαλου. Δεν υπάρχει καλύτερο για αυτή την εποχή!
Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα δεν περιέχουν ζωικά, ούτε επεξεργασμένη ζάχαρη, μόνο ζάχαρη καρύδας και μελάσα. Περιέχουν βούτυρο αμυγδάλου, αλλά επίσης θα τους ταίριαζε και το βούτυρο κάσιους. Η διακόσμηση είναι προαιρετική, αν και άκρως εορταστική. Το γλάσο όμως περιέχει ζάχαρη. Εάν θελήσετε να το φτιάξετε, μπορείτε να το αρωματίσετε με λίγο μέλι (εάν δεν είστε vegan) ή λίγη βανίλια.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά (συν 1 ώρα αναμονή)
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Μερίδες: 30-40 μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος των κουπ-πατ
Υλικά:
- 1 κουταλιά τριμμένο λιναρόσπορο
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- 3 κουταλιές ζεστό νερό
- 80γρ. ζάχαρη καρύδας
- 130γρ. βούτυρο αμυγδάλου
- 1 κουταλιά μηλόξιδο
- 180γρ. μελάσα
- 1 ¼ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 340γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι (ζέας)
- 1 ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 ¼ κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
- ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
γλάσο (προαιρετικά):
- 140γρ. ζάχαρη άχνη
- 2-3 κουταλιές γάλα της επιλογής σας
- 1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά), ή,
- ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε ένα ποτηράκι τον λιναρόσπορο και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να πήξει λίγο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον λιναρόσπορο, από 10 λεπτά μέχρι 20.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ, ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε την ζάχαρη καρύδας, το βούτυρο αμυγδάλου, την μελάσα, το ξύδι, την βανίλια. Τα ανακατεύουμε με το μίξερ για 1 λεπτό περίπου.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι αρκετά σφιχτή.
- Τυλίγουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορούμε να την αφήσουμε στο ψυγείο και όλη νύχτα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο Στρώνουμε 2-3 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
- Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε στην μέση. Κρατάμε την μισή ζύμη να την δουλέψουμε και βάζουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
- Ανοίγουμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί, έχοντας αλευρώσει ελαφρά το κάτω (αυτό για να μην κολλάνε τα μπισκότα στο χαρτί). Την ανοίγουμε σε πάχος 4 χιλιοστών περίπου. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα και πριν τα ψήσουμε τα βάζουμε για 10 λεπτά περίπου στο ψυγείο, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
- Τα ψήνουμε για 9-11 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα διακοσμήσουμε.
- Για το γλάσο απλά χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη και το γάλα (και το μέλι ή την βανίλια εάν τα χρησιμοποιούμε) μέχρι να γίνει ένα σφιχτό γλάσο. Το μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με πολύ ψιλή μύτη και διακοσμούμε με σχέδια της αρεσκείας μας. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο.
Καλή επιτυχία!
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη για εσάς και τους αγαπημένους σας!
Πηγή : https://www.thehealthycook.gr/