Ώρα για Διαλογισμό

Όλα όσα πρέπει να ξέρω για το Διαλογισμό!

Μπορεί να είναι δύσκολο να συνηθίσεις να χαλαρώνεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ωστόσο η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα! Όταν καθόμαστε για διαλογισμό, αφιερώνουμε χρόνο για να ηρεμήσουμε το νου από τις όποιες καθημερινές υποχρεώσεις, προβλήματα κτλ. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε μια ισορροπημένη και ομοιόμορφη εσωτερική ενέργεια. Κάνοντας αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και την αλήθεια σε βαθύτερο επίπεδο. Η αλήθεια μας δίνει πρόσβαση τον κινητήρα που οδηγεί τη ζωή μας!

Ο σκοπός του διαλογισμού είναι να ηρεμήσουμε εσωτερικά και να καλλιεργήσουμε μια βαθιά κατανόηση της αλήθειας και της ουσίας μας. Όταν διαλογιζόμαστε, παρέχουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να ξυπνήσουμε, να σταματήσουμε να ζούμε σε μια ασυνείδητη κατάσταση όπου η προετοιμασία μας είναι το κίνητρο πίσω από τις συμπεριφορές, τα λόγια, τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Μέσω του διαλογισμού, μπορούμε να αρχίσουμε να ζούμε πλήρως, ισορροπημένοι και ενδυναμωμένοι από την αλήθεια μας.

Τρόποι να το επιτύχετε:

Βήμα 1. Βρείτε έναν οδηγό/δάσκαλο

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε μια πρακτική διαλογισμού είναι να βρείτε έναν δάσκαλο που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία. Θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και θα σας παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία και τις τεχνικές για να πραγματοποιήσετε μια πρακτική διαλογισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να βρείτε ένα δάσκαλο και να πραγματοποιήσετε το μάθημα σας είτε μέσω διαδικτυακών video, εφαρμογών αλλά και βιβλίων. Να θυμάστε πως υπάρχει ένας δάσκαλος για όλους, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει.

Βήμα 2. Δημιουργήστε το χώρο σας

Το δεύτερο βήμα; Δημιουργήστε τον απαραίτητο χώρο για το διαλογισμό σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί έχοντας απλώς ένα άνετο κάθισμα, όπως ένα μαξιλάρι διαλογισμού (zafu ή zabuton) ή μία κουβέρτα. Είναι πολύ σημαντικό να είστε όσο το δυνατόν πιο άνετα, όταν διαλογίζεστε. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος σας είναι γενικά ήσυχος και νιώθετε ασφάλεια σε αυτόν. Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα με κεριά, αρωματικά sticks ή αιθέρια έλαια και οτιδήποτε άλλο σας εμπνέει.

Βήμα 3. Καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα

Δημιουργήστε ένα «χαλαρό» πρόγραμμα διαλογισμού για τον εαυτό σας. Επιλέξτε εσείς το χρόνο στον οποίο μπορείτε να αφοσιωθείτε χωρίς να σας αποσπά τίποτα την προσοχή. Αν τώρα αρχίζετε την πρακτική σας στο διαλογισμό, ξεκινήστε με 5’ την ημέρα μέχρι σιγά σιγά να φτάσετε τα 20 λεπτά. Λάβετε υπόψιν πως χρειάζεστε αρκετή ώρα για να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό πριν μπορέσετε να προχωρήσετε πιο βαθιά στο διαλογισμό. Αφήστε την πρακτική σας να αυξάνεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Δοκιμάστε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να δείτε πώς θα σας επηρεάσει την υπόλοιπη ημέρα σας. Θυμηθείτε, πως κάθε μέρα είναι διαφορετική από την επόμενη, επομένως η αλλαγή του προγράμματος είναι φυσιολογική. Το βασικό είναι να κάνετε την πρακτική σας κάθε μέρα!

Βήμα 4. Εξερευνήστε και μάθετε διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης

Prathyahara (απόσυρση των αισθήσεων, εστίαση προς τα μέσα), Pranayama (ασκήσεις αναπνοών), επανάληψη μάντρα, Japa (χρησιμοποιώντας χάντρες mala) είναι μερικές μόνο τεχνικές διαλογισμού που μπορεί κανείς να δοκιμάσει για να κάνει τα πρώτα βήματα προς τον διαλογισμό. Πειραματιστείτε με διαφορετικές πρακτικές και εξερευνήστε ποια σας ταιριάζει καλύτερα και ποια ωφελούν την εσωτερική σας χαλάρωση και ενέργεια.

Ακριβώς όπως και η ζωή, η πρακτική του διαλογισμού σας μπορεί να είναι διαφορετική κάθε μέρα. Αφεθείτε σε ότι συμβαίνει την παρούσα στιγμή.. κάποιες μέρες μπορεί είναι πιο εύκολες και κάποιες δύσκολες, ακόμα κι αν αποκοιμηθείτε μια μέρα, μην τα παρατάτε! Σκοπός είναι να εστιάσετε στην αυτοπαρατήρηση, σε αυτό που συμβαίνει την παρούσα στιγμή. Καλό είναι να έχουμε επίγνωση με σκοπό να παρατηρούμε οτιδήποτε συμβαίνει ακόμα κι αν ο νους μας ξεφεύγει.

Δεν υπάρχει τελικός στόχος εδώ, απλά εστιάστε στο παρόν και θα δείτε σιγά σιγά τα οφέλη της πρακτικής σας να εισχωρούν στην καθημερινότητά σας. Η πρακτική μας είναι μια στιγμή για να ανακαλύψουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να επανασυνδεθούμε.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα άρθρα!

Copyright © 2021, All rights reserved.

Add to cart