Αλλεργίες & Νέτι

Αλλεργίες & Νέτι

Με την Άνοιξη έρχονται και οι αλλεργίες (!). Τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλλουν και εκτός από ρινική συμφόρηση να περιλαμβάνουν φαγούρα και υγρά μάτια, ρινική καταρροή και φτέρνισμα. Η άσκηση, η  διατροφή και ο επαρκής ύπνος είναι μερικοί από τους τρόπους που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Πέρα από αυτά όμως και η βιταμίνη D είναι σύμμαχος σας ενάντια στην αλλεργία, για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μύτη σας είναι ένα άλλο σημαντικό μονοπάτι για ένα υγιές σώμα. Πως όμως μπορείτε να τη διατηρήσετε καθαρή και υγιής?

Η ρινική κοιλότητα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της ρύπανσης και των αλλεργιογόνων, είναι λοιπόν σημαντικό να τη διατηρείτε καθαρή και λειτουργική. Αυτό γιατί, μέσα βρίσκονται πολυάριθμα μικροσκοπικά τριχίδια, που φιλτράρουν και συγκρατούν το μεγαλύτερο μέρος των βλαπτικών και τοξικών προσμίξεων, που εισέρχονται με το εισπνεόμενο ρεύμα αέρος. Μια ρινική πλύση, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπλύνετε τη βλέννα και τις τοξίνες και να διατηρήσετε τη κοιλότητα σας υγιή. Σε αυτό μπορεί θα βοηθήσει το neti pot.

Τι είναι λοιπόν, το neti pot; Το δοχείο neti, είναι μια παραδοσιακή τεχνική της Αγιουρβέδα, που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η διαδικασία καθαρισμού με δοχείο Neti μπορεί να γίνει μία φορά την ημέρα για θέματα θεραπείας (και για κάποιο χρονικό διάστημα). Σε περιπτώσεις έντονων κρυολογημάτων, ρινικής καταρροής, αλλεργιών ή άλλων παθήσεων, μπορείτε να επαναλλάβετε τον καθαρισμό έως και 3 φορές την ημέρα.

Για τη διαδικασία καθαρισμού θα χρειαστείτε ένα ειδικό δοχείο neti, χλιαρό αποστειρωμένο νερό και 1/3 του κουταλιού αλάτι μη ιωδιούχο.

Η προσθήκη του αλατιού εξασφαλίζει ότι η οσμωτική πίεση του νερού, θα είναι ίση με την πίεση των υγρών του σώματος. Έτσι, αποφεύγεται οποιοσδήποτε ερεθισμός του βλεννογόνου της μύτης. Αν νιώσετε κάποια αίσθηση καψίματος ή πόνου στη μύτη είναι μια ένδειξη ότι ή βάλατε πολύ λίγο αλάτι ή πάρα πολύ. Αν βάλετε τη σωστή ποσότητα αλατιού, τότε το νερό περνάει πολύ εύκολα και ανώδυνα.

Πώς χρησιμοποιείται

Πάρτε το δοχείο νέτι με το χλιαρό, αλατισμένο νερό και σταθείτε πάνω από ένα νιπτήρα με τα πόδια σας λίγο ανοικτά και κάμψτε λίγο τον κορμό προς τα εμπρός. Γείρετε το κεφάλι στο πλάι και ελαφρώς προς τα εμπρός. Αρχίστε να αναπνέετε από το στόμα. Εισάγετε απαλά το στόμιο του δοχείου στο ρουθούνι που βρίσκεται πάνω. Το στόμιο χρειάζεται να εφαρμόζει καλά, χωρίς πίεση στην εσωτερική πλευρά του ρουθουνιού, ώστε να μην τρέξει νερό από αυτό το ρουθούνι. Το νερό θα αρχίσει να περνάει και να τρέχει από το άλλο ρουθούνι, καθώς το κεφάλι σας έχει σωστή κλίση. Όταν έχετε περάσει τη μισή ποσότητα νερού απομακρύνετε το στόμιο του κανατιού από το ρουθούνι. Φυσήξτε ήπια τη μύτη διώχνοντας τη βλέννα που μπορεί να υπάρχει. Γείρετε το κεφάλι από την αντίθετη πλευρά και επαναλάβετε τη διαδικασία, τοποθετώντας το στόμιο του δοχείου στο άλλο ρουθούνι.

Τι να προσέξετε:

  • Το νερό χρειάζεται να τρέχει μόνο μέσα από τα ρουθούνια. Αν το νερό πάει προς το στόμα αυτό είναι μία ένδειξη ότι η στάση του κεφαλιού χρειάζεται ρύθμιση.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μύτη έχει στεγνώσει εντελώς μετά την πρακτική, ώστε να μη μείνει υγρασία στις ρινικές κοιλότητες.
  • Μη φυσάτε τη μύτη πολύ δυνατά για να μη βουλώσουν τα αυτιά σας.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια αιμορραγία της μύτης δεν πρέπει να κάνουν το Νέτι, χωρίς να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό.

 

*Αυτό το άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν είναι, ούτε προορίζεται να υποκαταστήσει τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία και δεν πρέπει ποτέ να βασίζεται σε συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα άρθρα!

Copyright © 2021, All rights reserved.

Add to cart